28 martie, 2018

România înregistrează unul dintre cele mai mari procente de tineri șomeri care nu ar pleca din localitatea de domiciliu pentru a-și găsi un loc de muncă (fie în țară, fie în străinătate), conform unui sondaj Eurostat privind mobilitatea acestei categorii sociale.

Aproximativ 63% din totalul șomerilor cu vârste între 20 și 34 de ani se declarau împotriva relocării, comparativ cu media UE de aproape 50% – aceasta înseamnă că România ocupa în 2016 locul 4 din 28.


Cu toate acestea, tinerii șomeri din România și Germania par cei mai disponibili să se relocheze într-o altă localitatea din țară lor, dacă acolo și-ar găsi job – 37% din totalul intervievaților, față de numai 21% media europeană.

În pofida disponibilității lor și a deficitului de pe piața muncii din România, doar 2% dintre angajații cu vârste între 20 și 34 de ani declarau în sondajul realizat în 2016 (anul pentru care a fost realizată analiza) că au obținut actualul lor de muncă în altă localitate decât cea unde își aveau domiciliul.

Mult mai bizar, în privința României – țara cu cei mai mulți cetățeni plecați la muncă în străinătate și unde fluxul emigrației tinde să revină la cotele ridicate consemnate înaintea crizei financiare – este că ponderea tinerilor șomeri care s-au declarat gata să plece într-un alt stat UE este 0:

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

În Bulgaria, în schimb, porcentul care ar emigra pentru un job este dublu față de cel al tinerilor șomeri dispuși să se mute într-o altă localitate din țara lor.

Tinerii din Austria, Slovacia și Olanda par cel mai puțin interesați de un job departe de casă dar totuși în țara natală.

Per total, la nivel UE:

  • aproximativ 50% din tinerii șomeri sunt reticenți în ceea ce privește un loc de muncă în altă localitate, indiferent că este vorba de mobilitate internă sau internațională
  • 21% din respondenți s-au declarat dispuși să-și schimbe domiciliul dar în aceeași țară,
  • 12% sunt de acord chiar să emigreze într-un alt stat membru, pentru a avea un loc de muncă
  • ponderea celor care ar pleca într-un stat din afara UE o depășește pe cea a celor dispuși să emigreze într-un stat membru – 17%

Țările cu cele mai mari ponderi de tineri dispuși să plece în UE pentru a munci sunt Estonia și Croația (cu 26%), precum și Slovenia.

Cei mai dispuși pentru relocarea în afara UE sunt tinerii șomeri din Suedia (34%), Spania și Finlanda (câte 28%) și Franța (27%).

Studiul Eurostat constată existența unei legături între mobilitatea legată de job și educație – cei cu nivel ridicat al educației sunt mult mai pregătiți să se mute în altă localitate (23% din ei ar accepta un loc d emuncă în altă localitate din aceeași țară, iar 16% s-ar reloca în UE).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: