miercuri

17 aprilie, 2024

13 mai, 2011

România a înregistrat în primul trimestru din 2011 o creştere a produsului intern brut în ritm anual de 0,3%, conform unei estimări preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică.

Eurostat confirmă, însă, datele INS, arătînd că PIB-ul a crescut cu 0,6% în primul trimestru, comparativ cu precedentele trei luni.

La nivelul Uniunii Europene şi zonei euro, în perioada ianuarie-martie 2011 comparativ cu perioada similară din 2010, s-a înregistrat o creştere a PIB de 2,5%.


Grecia şi Portugalia au fost singurele state membre ale UE care au înregistrat în primul trimestru o scădere a Produsului Intern Brut în ritm anual, de 4,8% şi, respectiv, 0,7%.

Cele mai viguroase creşteri economice au fost înregistrate de Estonia (8%), Lituania (6,8%), Finlanda (5,2%) şi Germania (4,8%).

În ceea ce priveşte datele privitoare la evoluţia PIB în primul trimestru din 2010, comparativ cu trimestrul precedent, Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o creştere de 0,8%. Portugalia a înregistrat o scădere trimestrială a PIB de 0,7%. Cele mai semnificative creşteri ale economiei au fost înregistrate de Lituania (3,5%), Estonia (2,1%) şi Germania (1,5%).

În privinţa României, Comisia Europeană prognozează la nivelul întregului an 2011 o creştere de 1,5% a PIB-ului, iar în anul 2012, de 3,7 %

CE: România a luat târziu măsurile de redresare economică


Potrivit comisarului european Olli Rehn, şomajul va ajunge la o rată de 7,2 % în 2011 şi 6,8 la sută în 2012, cu semne ale redresării economice după o lungă recesiune.

Inflaţia prognozată pentru acest an va trece însă la 5%, depăşind ţinta de 3% stabilită pentru 2011.

Aceasta se explică prin creşterile substanţiale ale preţurilor alimentelor şi bunurilor manufacturate şi prin impactul creşterii TVA în iulie 2010, evoluţii doar parţial compensate de aprecierea monedei naţionale în primele luni din 2011, a explicat Rehn.

Datoria publică a României ar urma să ajungă la 33,7% din PIB în acest an şi 34,8% din PIB în anul 2012.

Analiza CE arată că România dă semne firave de redresare economică, pentru că a luat târziu măsurile de redresare.

”Majoritatea acestor măsuri au fost implementate în a doua jumătate a anului trecut, prelungind astfel recesiunea economică, în timp ce în majoritatea ţărilor din zona euro deja avea loc o redresare”, susţine Comisia.

Unde ne e locul în economia UE?

 

La nivelul UE, previziunile Executivului european relevă că redresarea progresivă a economiei europene tinde să se confirme, previziunile pentru 2011 fiind ceva mai bune decât prognoza din toamnă.

Se preconizează că PIB-ul va creşte cu aproximativ 1,75% în anul 2011 şi cu aproape 2% în 2012.

Inflaţia UE va creşte într-un ritm mai rapid, e fondul scumpirii produselor de bază. Se prognozează că inflaţia globală va atinge o medie de aproape 3% în UE şi de 2,1% în zona euro în acest an, pentru ca în 2012 să scadă la aproximativ 2% şi, respectiv 1,3% în zona euro.

Rata şomajului va scădea cu jumătate de punct procentual, ajungând la puţin peste 9% în UE şi la 9,75% în zona euro până în 2012. Consolidarea bugetară înregistrează progrese, deficitul public tinzând să scadă la aproximativ 33% din PIB până în 2012.

”Principalul mesaj al previziunilor noastre este că redresarea economică a Europei este solidă şi continuă în ciuda unor perturbaţii şi tensiuni externe de dată recentă de pe piaţa datoriilor suverane. Deficitele publice sunt clar în scădere. Este crucial în momentul de faţă să se consolideze aceste tendinţe de creştere şi de consolidare şi să se asigure de asemenea rezultate concrete în termeni de locuri de muncă mai numeroase şi mai bune. Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de o consolidare bugetară continuă şi de o punere în aplicare fermă a reformelor structurale pentru crearea de locuri de muncă şi ameliorarea competitivităţii economiilor noastre”, a spus Rehn.

În ceea ce priveşte mediile anuale, se estimează că majorarea PIB-ului european se va accelera treptat de la puţin peste 1,5% în zona euro şi 1,75% în UE-27, în anul 2011, la aproximativ 2% în 2012.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: