luni

15 aprilie, 2024

12 aprilie, 2012

Profesor de economie şi finanţe la Universitatea din Berlin şi fondatorul grupului de reflecţie Europolis, Markus Kerber, a contestat din punct de vedere juridic planul de salvare a zonei euro la Curtea constituţională din Germania, scrie Le Point într-un interviu. Potrivit acestuia, prin acest plan au fost încălcate toate principiile care stau la baza Uniunii Monetare, iar Franţa devine din ce în ce mai mult ca un “bolovan” pe care Germania trebuie să-l care.

În ceea ce priveşte campania prezidenţială franceză, Markus Kerber afirmă că a remarcat “o absenţă totală, în cadrul dezbaterilor, a marilor probleme cu care se confruntă Franţa”. “Nimeni nu vorbeşte de finanţele publice, care sunt într-o stare lamentabilă şi ameninţă suveranitatea Franţei pe termen scurt. Actualul preşedinte a făcut astfel încât pactul de stabilitate să nu fie respectat, chiar în perioadele de creştere. Amintesc că, în 2010, Franţa a înregistrat o creştere importantă, în timp ce deficitul s-a agravat. Deficitul primar rămâne negativ, în timp ce în Italia este pozitiv. Statul francez cheltuie prea mult, aproape 55% din PIB, Italia şi Marea Britanie situându-se sub 50%, Spania şi Germania, la 45%”, precizează Kerber.

El mai spune că nu face parte din cei care afirmă că “o ţară din zona euro trebuie să o copieze pe alta” şi este de părere că “fiecare ţară are propriile structuri de securitate socială. Ceea ce este cert este că Franţa trebuie să revină la un echilibru al finanţelor publice, altfel ea se va afla într-o situaţie comparabilă cu cea din 1983”.Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: