luni

23 mai, 2022

Europol a închis reţeaua VPNLab.net

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 ianuarie, 2022

Europol a închis ieri reţeaua VPNLab.net, un „furnizor preferat de infractorii informatici”, scrie dpa citată de Agerpres.

Anonimatul online era asigurat de 15 servere, din zece ţări, infractorii lansând astfel atacuri de tip ransomware, prin care se blochează datele victimelor, iar apoi li se solicită plăţi pentru recuperarea accesului la ele.

Anchetatorii au arătat că infractorii foloseau infrastructura serviciului VPNLab.net pentru a comite infracţiuni informatice grave.


VPN asigură comunicaţii securizate între utilizatori, furnizându-le criptarea datelor şi confidenţialitate sporită faţă de persoanele din afară. Aceste reţele sunt legale atâta timp cât nu sunt folosite în scopuri infracţionale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Operaţiunea a fost condusă de anchetatori germani din Hanovra, cu sprijin din Regatul Unit, Ucraina şi multe alte ţări, precum şi din partea Biroului Federal de Investigaţii al Statelor Unite (FBI). Europol a menţionat că VPNLab.net exista din 2008, fiind „o opţiune populară pentru infractorii informatici”, deoarece oferea VPN duale cu servere în mai multe ţări, pentru doar 60 de dolari pe lună.

Reţeaua a intrat în atenţia agenţiei după ce mai multe anchete au descoperit că era folosită, printre altele, pentru distribuirea de programe malware (nocive) .


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: