30 octombrie, 2015

Edward SnowdenEurodeputații le-au recomandat joi tuturor statelor membre să retragă orice acțiune penală pornită împotriva lui Edward Snowden, wistleblower care a dezvăluit proporțiile interceptărilor agenției americane NSA, să-i ofere protecție și să împiedice extrădarea acestuia către orice țară terță care l-ar putea trimite în SUA.

Recomandarea apare într-o rezoluție a Parlamentului European în care eurodeputații acuză că Uniunea face prea puțin pentru a apăra drepturile fundamentale ale cetățenilor săi și somează Comisia să ia măsuri pentru a asigura protecția datelor personale transferate în SUA.

În privința fostului colaborator al Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA), europarlamentarii le-au cerut tuturor statelor UE să abandoneze orice acțiune penală împotriva acestuia și să împiedice extrădarea lui, recunoscându-i astfel statutul de apărător al drepturilor omului și „avertizor de integritate” (cum sunt încadrați acești whistlebloweri) .


Rezultatul votului a fost unul strâns – 285 la 281.

Autorităţile ruse i-au acordat azil lui Snowden în 2013, după ce fostul consultant a rămas blocat pe aeroportul din Moscova în timp ce se deplasa dinspre Hong Kong către Cuba. Autorităţile americane i-au revocat paşaportul după ce acesta a dezvăluit că el este sursa masivei scurgeri de informaţii privind serviciile secrete americane, publicate iniţial în The Washington Post şi The Guardian.

O investigaţie a lui Greg Miller pentru The Washington Post a arătat că Statele Unite nu au informaţii directe despre viaţa de zi cu zi a lui Snowden, fiind nevoite să se bazeze pe ceea ce oferă Rusia.

Oficialii americani nu ştiu unde locuieşte Snowden în Rusia şi nici dacă acesta are contacte periodice cu autorităţile ruse.


Dezvăluirile sale făcute unui grup restrâns de jurnaliști le-a adus un premiu Pulitzer pentru serviciu public  cotidianelor The Guardian și Washington Post, și a tensionat relațiile dintre SUA și Europa, în special Germania, care a aflat că era spionată în mod obișnuit, telefoanele și comunicațiile electronice ale cancelarului Angela Merkel fiind interceptate de mai mulți ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: