fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Europa reia protestele masive cu Spania și Portugalia

de Razvan Diaconu 13.11.2012

Foto: Associated Press via Yahoo.com

Europa se mobilizează miercuri împotriva austerităţii, în cadrul unei zile care urmează să fie marcată de o grevă generală în Spania şi în Portugalia, două dintre cele mai fragile ţări din regiune, dar şi de numeroase manifestaţii, relatează Mediafax.

Spania, a patra economie din zona euro, sufocată atât de un şomaj care afectează un sfert din populaţia activă, cât şi de o politică de austeritate drastică, se pregăteşte pentru a doua grevă generală în decurs de un an.

Portugalia se pregăteşte la rândul său pentru o reducere a activităţii, pe fundalul unor manifestaţii şi diverse acţiuni care urmează să se desfăşoare miercuri în ţări din Europa de Sud afectate de către criză, ca de exemplu Grecia şi Italia, dar şi în ţări ca Germania, Belgia, Franţa sau Polonia.

“Pentru moment, cei din Sud sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma unei crize pe care nu ei au generat-o. Însă consecinţele vor fi, foarte sigur, resimţite în restul Europei” , a avertizat Confederaţia germană a sindicatelor DGB.

În timp ce creşterea în zona euro urmează să rămână într-un punct mort (0,1%) în 2013, potrivit Comisiei Europene (CE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că politicile de austeritate aplicate de o serie de ţări riscă să devină “insuportabile (din punct de vedere) politic şi social”.

În Spania, sindicatele mari îndemană să se participe la manifestaţii miercuri seara la Madrid, în timp ce, separat, mişcarea “indignaţilor” afişează o exasperare faţă de sărăcia în creştere şi denunţă expulzarea unor proprietari supraîndatoraţi, în paralel cu alocarea a miliarde de euro ca ajutoare pentru bănci.

Ţinta “indignaţilor” va fi din nou Camera inferioară a Parlamentului unde, prin intermediul reţelelor de socializare, îndeamnă la petrecerea nopţii de miercuri spre joi, în faţa unor baraje de poliţie.

Ministrul spaniol de Interne Jorge Fernandez Diaz a avertizat că poliţia urmează să se asigure că deputaţii să nu vor fi “împiedicaţi să îşi exercite funcţia”.

“La 14 noiembrie nu va avea loc doar o grevă, trebuie să aibă loc şi o grevă a cetăţenilor”, a declarat Ignacio Fernandez Toxo, secretarul general al Sindicatului Comisiones Obreras (CCOO).

“Îndemnăm cele şase milioane de persoane care nu pot să participe la grevă să coboare în stradă, să manifesteze, să transforme străzile într-o scenă uriaşă a cetăţeniei”, a adăugat el.

În Portugalia, CGTP, principalul sindicat din ţară, speră să obţină o mobilizare în cadrul unei greve generale împotriva politicii de austeritate a Guvernului de centru-dreapta sub tutela UE şi FMI.

Luni, cancelarul german Angela Merkel a fost primită în această ţară cu huiduieli. Miercuri, sunt prevăzute mitinguri şi marşuri în aproximativ 40 de oraşe, inclusiv la Lisabona şi Porto.

În Spania, sindicatele au convocat mitinguri în aproximativ 120 de oraşe, cu mesaje ca “Ei ne lasă fără viitor” şi “Există vinovaţi, există soluţii”, în cadrul acestei a doua zile de grevă generală organizată după cea de la 29 martie.

Între timp au avut loc o serie de manifestaţii împotriva politicii de austeriate a Guvernului de dreapta condus de către Mariano Rajoy, care prevede tăieri în valoare de 150 de miliarde de euro până în 2014 şi care îi afectează dur pe cei mai modeşti.

În Grecia, o grevă este prevăzută atât în întreprinderi, cât şi în administraţie, la apelul sindicatelor GSEE (sectorul privat), şi Adedy (sectorul public), dar şi un miting în centrul Atenei.

Dar acest tip de mobilizare paneuropeană nu este, în general, urmat în Grecia, unde o nouă serie de măsuri de austeritate pentru următorii patru ani tocmai au fost adoptatr de către Parlament, în pofida unei mobilizări puternice în stradă.

Principalul sindicat italian, CGIL, a îndemnat la organizarea unei greve de patru ore, însă mai multe sectoare importante, ca cel al transporturilor, nu vor participa la aceste proteste.

Între consecinţele previzibile ale acţiunilor sindicale, trenurile Thalys, care asigură legătura între Belgia şi Germania, nu vor circula, iar la Paris şi Amsterdam sunt posibile perturbări.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.11.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Viktor Orban, despre impozitul minim global: Toxic pentru economia Ungariei

Iulian Soare

Impozitele mai ridicate ar fi “toxice” pentru economia Ungariei orientată spre export, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, comentând iniţiativa internaţională vizând un impozit minim… Mai mult

Europa

România și Bulgaria au primit acces la consultarea sistemul european de informații privind vizele

Iulian Soare

Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele,… Mai mult

Europa

AstraZeneca, obligată de instanță să livreze către UE dozele de vaccin anti-Covid asumate prin contract

Iulian Soare

Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles a decis vineri că AstraZeneca este obligată să livreze 50 milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid către cele… Mai mult

Stiri

Bogdan Chiriţoiu a primit al treilea mandat de preşedinte la Consiliului Concurenţei

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială. Este al treilea… Mai mult

Stiri

Noi titluri de stat pentru populație din seria exclusivistă Fidelis

Adrian N Ionescu

Ministerul Finanțelor (MFP) lansează două noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, din seria exclusivistă Fidelis, cu subscrieri minime de 5.000 de lei, respectiv… Mai mult

Stiri

VIDEO Gabriel Voicilă (PwC): E-guvernarea nu e posibilă dacă nu avem și funcționari pregătiți

Redacţia

 Lipsa competențelor digitale în administrația centrală și a funcționarilor pregătiți poate comprimite e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți,… Mai mult

Stiri

AHK România are un nou președinte – Andreas Lier, CEO BASF România

Vladimir Ionescu

Andreas Lier (foto), CEO BASF Romania, a fost ales de către Consiliul Director al AHK România în fruntea Camerei de Comerț germano-române, cea mai mare… Mai mult