fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Europa locuitoare: Cum periclitează proprietatea asupra locuințelor stabilitatea financiară a țărilor. De ce România nu prezintă riscuri

de Mariana Bechir 5.9.2016

locuinta, casaCreşterea numărului de proprietari de locuinţe dintr-o ţară poate avea un efect negativ asupra stabilităţii financiare din cauza extinderii ciclurilor de creditare, potrivit unui studiu publicat de economistul Băncii Centrale Europene (BCE), Gerhard Ruenstler.

În plus, cererea mare de locuințe crește riscul bulelor imobiliare, atrage atenția acesta.

Analiza lui Ruesntler oferă două exemple total opuse care îi susțin teza:

  • Marea Britanie – unde ponderea proprietarilor este foarte mare, de 72% (adică 72% din familii dețin apartamentul sau casa în care locuiesc) și
  • Germania – țara europeană cu cel mai redus procent de proprietari (52%).

În ultimele patru decenii, în Marea Britanie au avut loc trei mega-cicluri ale volumului creditelor şi preţurilor la locuinţe, în timp ce în Germania ciclurile de creditare şi preţurile caselor au fost relativ stabile.

România pare să se încadreze în categoria riscantă reprezentată de Marea Britanie, fiindcă are cel mai mare procent de proprietari, potrivit datelor Eurostat:

proprietari locuinte

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Însă situația nu este deloc asemănătoare cu cea din Marea Britanie și nu există niciun pericol economic sau social, din acest punct de vedere, precizează doctor Ion Radu Zilișteanu, profesor de economie.

Procentul acesta nu este efectul unor boomuri imobiliare, ci al unei situații social-istorice speciale, de imediat după Revoluție.

Statul, explică Radu Zilișteanu, a dorit atunci să scape de cheltuielile uriașe pe care le presupunea întreținerea numeroaselor locuințe pe care le deținea și le-a vândut chiriașilor.

Cercetător ICCV spulberă unul dintre miturile postcomuniste: Românii nu și-au cumpărat locuințele fiindcă au mentalitate de superproprietari, ci de teamă 

Mariana Stanciu, cercetător științific gradul I la Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), a declarat pentru cursdeguvernare.ro că explicația acestui număr mare de proprietari nu trebuie căutată într-o mentalitate deosebită a românilor, așa cum greșit se spune încă:

Subiectul este dezbătut nu numai în România, și numeroase publicații spun că românii au mentalitate de superproprietari. Dar, nu este adevărat. Este rezultatul fricii de a rămâne fără locuințe, în condițiile în care accesibilitatea la o locuință, din punct de vedere financiar, este deosebit de scăzută.

Regimul comunist a investit foarte mult în construirea de blocuri de locuințe, iar după 1989, foarte multă lume a intrat în vibrație de teamă că va rămâne fără locuința cu chirie deținută. “Nu or să mă mai lase să stau în casa asta, or să-mi ia locuința”… Și, atunci, s-au asigurat că vor cumpăra locuința în care stăteau”, a explicat cercetătoarea Mariana Stanciu.

Ea atrage atenția însă că majoritatea blocurilor sunt deja “putrezite” în interior, s-a investit doar în fațade, tot fiindcă veniturile sunt foarte mici.

De altfel, România este țara europeană cu cele mai multe probleme la capitolul calității locuirii, atrage atenția Mariana Stanciu.

România: Țara proprietarilor, mobilitate internă mică, chirii puține

Chiar și în condițiile unui procent atât de mare de proprietari, numărul de chiriași din România este foarte redus.

Explicațiile sunt multiple: salariile mici, mai ales la început de carieră, și intrarea târzie pe piața muncii, îi face pe tineri să-și prelungească până foarte târziu plecarea din casa părintească și să-și închirieze un apartament.

Așa se explică de ce România este țara europană cu cele mai multe gospodării formate din trei generații.

Pe de altă parte, spune Radu Zilișteanu, mobilitatea internă foarte scăzută: “Dacă cineva locuiește în București și primește un contract la Iași sau la Cluj, de cele mai multe ori nu este dispus să se ducă.” Indicatorul a crescut după 1989 (când majoritatea românilor mureau în casa în acre s-au născut), însă este încă foarte scăzut.

Cel mai mic procent de credite imobiliare în plată

Românii au început să aibă acces extins la credite imobiliare abia după 2005 și prețurile au explodat, angrenând unele efecte negative enumerate de economistul BCE.

Însă ponderea populației române care locuiește în locuințe cumpărate cu credite sau închiriate la prețul pieței este cea mai mică din Europa, potrivit ultimelor date Eurostat, din noiembrie 2015, referitor la situația din 2014. Cu mult chiar sub procentul înregistrat în Bulgaria, singura țară europeană care are mai multă populație în risc de sărăcie și excluziune socială:

locuinte chirii proprietari credite

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

În 2014, aproape 10% din europeni trăiau în locuințe închiriate la prețul pieței.

Cele mai mari procente din UE28 s-au înregistrat în Germania (aproape 40% din familii), Danemarca (36,6%), Olanda (32,6%), Suedia (30,4 %), și Austria (27,2 %). În Europa, cel mai mare procent de populație care locuiește cu chirie la prețul pieței este cel din Elveția, unde mai mult de jumătate din locuitori (51,8 %) plăteau o astfel de chirie.

România, acces foarte scăzut la o locuință proprie

În 2014, 11,4% din populația UE trăia într-o gospodărie în care costul total al locuirii depăşeşte 40% din veniturile disponibile ale gospodăriilor estimate pe adult echivalent.

În cazul categoriei proprietarilor de case grevate de credite ipotecare sau orice alt tip de credit, România are cel mai mare procent de populație aflată în această situație – 31,2% din proprietarii acestor case sau apartamente cheltuiau pentru locuință, în 2014, peste 40% din veniturile disponibile ale gospodăriilor estimate pe adult echivalent.

Gradul de supraîncărcare este procentul de populație care trăieşte într-o gospodărie în care costul total al locuirii depăşeşte 40% din aceste venituri. Cheltuielile legate de locuinţă includ atât costurile legate de chirie, credite ipotecare, costurile cu utilitățile şi alte cheltuieli necesare pentru reparații, sporirea confortului în locuinţă.

Este un indicator al accesibilității, iar cercetătorul Mariana Stanciu spune că toate aceste date arată, încă o dată, că suntem o țară săracă, în care prețurile la locuințe sunt extrem de prohibitive, raportate la salarii.

Spre deosebire de România, unde 31,2% din cei cu credite ipotecare cheltuiesc peste 40% din venituri cu locuirea, în Germania, țara cu cei mai puțini proprietari de case, procentul deținătorilor de credite pentru locuință aflați în această situație este de numai 11,3%.

De asemenea, gradul supraîncărcare, sau de împovărare a costului total al locuirii, în cazul populației germane care locuiește în apartamente sau case închiriate la nivelul pieței este de 23,1%, în timp ce în România este similar celui înregistrat în cazul celor cu credite – 31,6%:

gradul de impovarare al costului locuirii

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Pentru a rezolva situația românilor care nu-și mai pot plăti ratele pentru casă, în aprilie a fost promulgată controversata lege a dării în plată. Băncile au înregistrat 3.907 notificari de dare în plată, din care au fost acceptate doar 1.300. Doar în cazul a 56% din renunțări ratele aveau un termen de întârziere de peste 90 de zile.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.9.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Medicii italieni: blocarea spitalelor poate duce la mai multe decese decât pandemia

Iulian Soare

Cel  puțin 600.000  de intervenții, vizite și consulații medicale au fost anulate în Italia, ca urmare a   blocării  spitalelor cu bolnavii de coronavirus  și  există… Mai mult

Stiri

S&P menține ratingul României la nivelul recomandat investițiilor: România are acces la finanțare externă / Consolidarea fiscală e inevitabilă după alegeri

Adrian N Ionescu

Agenția de rating  Standard & Poor’s  a   confirmat  clasificarea României ‘BBB-/A-3   și a păstrat perspectiva negativă. Ratingul  păstrează  România în domeniul  recomandat investițiilor  străine, în… Mai mult

Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult

Europa

Scădere surprinzătoare a șomajului în SUA, în mai: 13%, analiștii se așteptau la o creștere spre 20%

Adrian N Ionescu

Economia SUA a oferit pe neașteptate mai multe locuri de muncă decît estimau analiștii, în luna mai, iar rata şomajului a scăzut la 13,3% de… Mai mult

Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult

Stiri

Statul încasează de la Hidroelectrica dividende suplimentare de 600 milioane de lei

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei și Energiei a decis, cu puterea pachetului de 80% din acțiunile Hidroelectrica, distribuirea de către companie a unor dividende suplimentare de 750 de… Mai mult

Europa

Benzinăriile din Germania, obligate să instaleze stații de încărcare pentru maşinile electrice

Adrian N Ionescu

Germania va obliga toate benzinăriile de pe teritoriul său să aibă staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru încurajarea cererii acestui segment auto. Măsura apare… Mai mult