luni

22 aprilie, 2024

16 martie, 2020

UPDATE 18.00: Comisia Europeană a propus luni „restrângerea” călătoriilor „neesențiale” spre Uniunea Europeană, pentru o perioadă inițială de 30 de zile.

„Cu cât există mai puține călătorii, cu atât putem controla mai bine virusul”, a explicat șefa executivului european, Ursula von der Leyen, într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

UPDATE 15.30: Fiat Chrysler a anunțat suspendarea temporară a activității din majoritatea fabricilor sale din Europa.


UPDATE 15.25: Parisul va închide toate parcurile și grădinile publice

Parisul a anunțat că va închide toate grădinile și parcurile publice, în câteva ore. Nu se știe pentru cât timp vor fi inaccesibile.

UPDATE: Guvernul spaniol a anunțat că va rechiziționa unitățile din sectorul privat de asistență medicală și a cerut ca toți producătorii și distribuitorii ce dețin echipamente de protecție să le raporteze autorităților stocurilor în 48 de ore, altfel vor fi amendați.

UPDATE: Geneva interzice adunările publice la care participă mai mult de cinci persoane

Cantonul elveţian Geneva, care găzduieşte numeroase organizaţii internaţionale, inclusiv sediul european al ONU, a decretat luni stare de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus şi a interzis toate adunările publice la care participă mai mult de cinci persoane, informează AFP.


Anunţul a fost făcut în contextul în care guvernul elveţian urmează să prezinte un bilanţ centralizat despre situaţia din această ţară, unde numărul cazurilor s-a dublat de sâmbătă până duminică, depăşind pragul de 2.200. Această cifră nu este însă completă, întrucât Elveţia nu are implementată o politică sistematică de depistare a noului tip de coronavirus.

UPDATE: Grecia – oricine trece granița va fi plasat automat în carantină

Intrarea în carantină pentru 14 zile se va aplica pentru oricine intră în ţară, indiferent de naţionalitate, a precizat purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Atena, Aristotelia Peloni. Navele de pasageri care vin din Italia nu mai au acces în porturile greceşti

Grecia a mai anunţat luni închiderea tuturor centrelor comerciale, cu excepţia celor alimentare, farmaciilor, băncilor, benzinăriilor şi serviciilor de livrare de mâncare la domiciliu.

Anterior au fost deja închise barurile, restaurantele, centrele sportive şi au fost interzise adunările. Până în prezent Grecia are 331 cazuri de infectare cu coronavirus confirmate şi patru decese, dar autorităţile sanitare se aşteaptă ca aceste cifre să crească.

Închiderea centrelor comerciale este valabilă începând de miercuri.

UPDATE: Șefa guvernului belgian primește „puteri speciale”

Mai multe formaţiuni politice din Belgia au ajuns la un acord pentru suspendarea constituirii unui nou guvern şi acordarea pentru actuala şefă a guvernului Sophie Wilmes a unor „puteri speciale” până la sfârşitul verii, puteri consacrate exclusiv luptei împotriva coronavirusului, în special cu măsuri sanitare şi bugetare, scrie Agerpres.

Acest acord politic între „10 partide democrate”, care exclude Vlaams Belang (extrema dreaptă flamandă) şi stânga radicală PTB/PVDA (Partidul Muncitorilor din Belgia), a fost anunţat în noaptea de duminică spre luni, de către preşedinţii liberali ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor.

UPDATE: Stare de catastrofă în Bavaria

Premierul bavarez, Markus Söder (CSU), a declarat luni stare de catastrofă în acest land și a prezentat măsurile aferente acestui statut.

„Măsurile sunt drastice. Statul trebuie să răspundă solidar, la acest test”, a spus el.

Bavaria va pune la dispoziție un fond special de zece miliarde de euro, pentru salvarea economiei și ar putea interveni în cazul companiilor „relevante pentru sistem, dacă băncile nu vor mai avea capacitatea de a le acorda împrumuturi.

Starea de catastrofă presupune și faptul că firmele pot fi naționalizate parțial și temporar.

****

Știrea inițială:

Șase dintre cele mai afectate 10 state din lume sunt din Europa, continentul pe care directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, l-a declarat actualul epicentru al pandemiei de Covid-19.
Numărul deceselor cauzate în Europa de noul coronavirus a depăşit duminică pragul din 2.000, ceea ce reprezintă o treime din cele înregistrate în întreaga lume.

Premierul Giuseppe Conte a lansat luni un apel la ”o coordonare europeană” în domeniile sănătăţii şi economic pentru a combate epidemia cauzată de coronavirus, avertizând că ţara sa ”încă nu a atins vârful” contagiunii.

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta situaţia creată de coronavirus, cu accent pe introducerea controalelor frontaliere, cu cancelarul german şi cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Charles Michel şi Ursula von der Leyen, a anunţat Palatul Elysee.

Numărul zilnic de noi cazuri identificate în Europa este mai mare decât cele raportate de China la apogeul epidemiei sale.

Luni, numărul cazurilor confirmate la nivel global, de la încpeutul pandemiei, a ajuns la 162.687, dintre care doar un sfert de cazuri sunt înregistrate în China, locul de unde s-a propagat SARS-CoV-2.

Au decedat din cauza coronaviruslui 6.065 persoane, dintre care 3.085, în China.

Trei dintre statele europene au înregistrat în ultimele 24 de ore un nou record național al deceselor:

  • Italia – 368 decese (1.809 în total)
  • Spania – 97 (totalul a urcat la 288)
  • Franța – 29 (120 în total)

În România au fost confirmate 158 de îmbolnăviri.

Germania a început închiderea granițelor

Poliţia germană a început luni dimineaţă controalele la frontierele sale cu cinci ţări, printre care Franţa, scrie Agerpres.

De la ora locală 08:00 (07:00 GMT), vehiculele venind din Franţa, Austria, Elveţia, Danemarca şi Luxemburg au început să fie controlate de către poliţiştii germani, care nu lasă să treacă decât transportul de mărfuri şi pe lucrătorii transfrontalieri.

În capitala ţării, Berlin, au fost interzise începând de sâmbătă toate evenimentele publice şi private cu peste 50 de persoane, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului.

Autorităţile locale au închis toate cinematografele, teatrele, sălile de concerte şi facilităţile sportive, inclusiv săli de sport şi studiouri de fitness, precum şi baruri, pub-uri, cazinouri şi cluburi, până cel puţin pe 19 aprilie. Restaurantele din Berlin vor rămâne deschise dacă se va păstra 1,5 metri distanţă între clienţi.

Spania – starea de urgență va fi extinsă

Madridul a anunţat luni că starea de urgenţă impusă în contextul crizei cauzate de coronavirus va trebui să fie extinsă dincolo de perioada iniţială de 15 zile, iar guvernul de la Madrid ia în considerare de asemenea închiderea frontierelor.

”Evident, va trebui să extindem această situaţie … în 15 zile eu nu cred că vom fi în poziţia de a câştiga această luptă”, a afirmat ministrul spaniol al transporturilor Jose Luis Abalos pentru postul de radio RNE.

Spania este a doua cea mai afectată ţară din Europa, după Italia, de epidemia COVID-19.

Cehia izolează prima zonă

Autorităţile de la Praga au izolat, luni dimineaţă, o zonă din estul Cehiei. ”Unicov şi Cervenka, Litovel şi toate filialele locale au fost închise începând cu ora 03:00 prin ordin al Biroului regional de sănătate publică. Motivul este de a preveni răspândirea maladiei COVID-19”, a declarat primarul oraşului Unicov, Radek Vincour.

Agenţia de presă CTK a relatat că duminică seară existau în zonă 25 de cazuri de coronavirus. În zona respectivă locuiesc aproximativ 24.000 de persoane.

Măsura izolării acestei părţi din estul Cehiei a fost luată după ce duminică autorităţile au înăsprit restricţiile, interzicând deplasările, cu excepţia locurilor de muncă, cumpărăturilor esenţiale şi altor activităţi necesare, până pe 24 martie.

Londra pregăteşte măsuri ca în timp de război

Marea Britanie urmează să mobilizeze eforturi ca „în timp de război” în următoarele cinci până la 20 de zile, între care planuri de izolare a persoanelor în vârstă timp de patru luni.

Alte măsuri planificate includ rechiziţionarea forţată a hotelurilor, a spitalelor private şi a altor clădiri, pentru a fi folosite ca spitale temporare.

Primul ministru, Boris Johnson, a fost puternic criticat pentru modul cum a abordat epidemia de coronavirus până în prezent, mulţi experţi susţinând că nu a mers suficient de departe pentru a opri răspândirea virusului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: