Fiecare lider european prezent la summit-ul G20 din Bali și-a dorit o întâlnire față în față cu președintele chinez Xi Jinping, dar nu toată lumea a primit-o.
În Bali, Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Franței și cu premierii Spaniei, Italiei și Țărilor de Jos, dar înalții oficiali UE (Ursula von der Leyen și Charles Michel) nu au fost acceptați în discuții cu președintele Xi – o demonstrație a viziunii negative a Beijing asupra Uniunii Europene, arată o analiză Politico Pro.
Dorința de a-l întâlni pe Xi a fost determinată de faptul că aceasta a fost prima oportunitate de când pandemia de coronavirus a început în China și s-a extins în lume.
Dar europenii au trebuit întotdeauna să accepte că vor lupta pentru ”resturi” în ceea ce privește un loc în calendarul președintelui Xi. Președintele american Joe Biden a petrecut trei ore și jumătate cu Xi Jinping, în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a trebuit să se mulțumească cu 43 de minute.
Tactică chineză de ”negociere”
Când Bruxelles a amenințat cu un război comercial total în 2013, în urma dumping-ului de preț al panourilor solare și al echipamentelor de telecomunicații care a destabilizat piața concurențială a UE, Beijing a sabotat unitatea Uniunii, amenințând cu taxe pe vinului francez și spaniol. Asta a poziționat Paris și Madrid împotriva sancțiunilor pregătite de oficialii UE.
Din nou, în Bali, China a adoptat tactica dialogului selectiv în relația cu UE. Xi Jinping s-a întâlnit doar cu Emmanuel Macron și cu premierii Pedro Sánchez, Giorgia Meloni și Mark Rutte, evitând în același timp oficialii UE- președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.
O întâlnire cu Charles Michel, cel puțin, era așteptată pe scară largă în cercurile diplomatice.
Ce se ascunde în spatele mesajelor diplomatice
China, desemnată drept „rival sistemic” al Bruxelles, a decis să-și folosească influența asupra țărilor europene. Exemplu este întâlnirea cu Mark Rutte.
Principalul interes al liderului chinez a fost ca Țările de Jos, țara producătorului de cipuri ASML, o companie care produce echipamente cheie pentru fabricarea de micro cipuri, să nu se alăture coaliției care încearcă să scoată China din piața noilor tehnologii.
„China speră că Țările de Jos vor spori angajamentul Europei față de deschidere și cooperare”, este citat Xi Jinping în comunicatul olandez al întâlnirii. Mesajul tradus în limbaj profan: Nu ne faceți probleme cu semiconductorii.
Emmanuel Macron dă semne că vrea să fie prieten cu Xi Jinping
Strategia diplomatică a Chinei pare că dă roade, cel puțin în relația cu Franța. Emmanuel Macron a ignorat total tensiunile din Himalaya cu India, escaladarea tensiunilor cu Taiwan sau aventurismul militar în Marea Chinei de Sud, și a declarat după întâlnire: „China cere pace… Există un atașament profund și sincer față de Carta ONU.”
Președintele Macron l-a caracterizat pe Xi Jinping ca fiind o figură „sinceră”, care ar trebui „să joace rolul de mediator” pentru a opri alte agresiuni rusești împotriva Ucrainei. Asta chiar dacă Beijing nu a dat vreun semn că ar fi potrivit pentru un astfel de rol de când a izbucnit războiul, în februarie.
Agenția Xinhua a mai transmis că Emmanuel Macron i-a spus președintelui Chinei că dorește dezvoltarea cooperării comerciale, în special în domeniile aviației și tehnologiilor nucleare civile.
***