15 octombrie, 2020

Alexei Navalny, împreună cu soția, Yulia, și fiul lor, Zahar. Familia Navalny este găzduită într-o locație secretă din Germania

Un ministru adjunct, un șef de serviciu secret, un membru din staff-ul președintelui Vladimir Putin și Institutul de stat pentru Cercetare Științifică în domeniul chimiei organice și al tehnologiei- acestea sunt primele indicii, relevate de Euronews, legate de lista celor 6 persoane și o companie împotriva cărora UE a impus sancțiuni din cauza otrăvirii lui Alexei Navalny.

Decizia UE a fost anunțată miercuri, după reuniunea de marți a miniștrilor de Externe și la nouă zile după ce Organizația pentru Interzicerea Armamentelor Chimice a confirmat că Noviciok a fost substanța folosită la otrăvirea lui Alexei Navalny.

Din lista celor 6 persoane sancționate, Euronews comunică 4 identități:

  • directorul Serviciului Federal de Securitate, Aleksandr Bortnikov
  • primul adjunct al șefului de Cabinet al Administrației Prezidențiale de la Kremlin
  • Andrei Yarin, șeful Directoratului Politică internă din cadrul Administrației Prezidențiale, care supreaveghează inclusiv ”contracararea influenței exercitate de Alexei Navalny în societatea rusă”
  • Pavel Popov, ministru adjunct al Apărării

Entitatea economică sancționată este Institutul Științific de Stat pentru Cercetare în Chimie Organică și Tehnologie, organismul responsabil pentru distrugerea stocurilor de armament chimic fabricat în perioada sovietică. UE justifică această sancțiune că otrăvirea lui Navalny cu Noviciok nu ar fi fost posibilă dacă institutul și-ar fi îndeplinit misiunea.

Măsurile includ interzicerea călătoriei în state membre UE și înghețarea averilor deținute în Uniune. În plus, cetățenilor și statelor membre UE li se interzice să pună la dispoziția celor sancționați noi fonduri.

De asemenea, UE l-a inclus joi pe lista de sancţiuni pe omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, pentru rolul acestuia în destabilizarea Libiei.

Rusia, prin vocea lui Serghei Lavrov, a anunțat miercuri că va răspunde în oglindă acestor sancțiuni decise de europeni.


Măsurile punitive dictate în cazul Navalny sunt similare cu cele adoptate în cazul Serghei Skripal, și el otrăvit cu Noviciok în Marea Britanie, în martie 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: