13 iulie, 2018

Miniștrii de finanțe ai statelor din Zona euro au aprobat joi, de principiu, accesul Bulgariei în Uniunea Bancară, mișcare ce precede o viitoare aderare a țării la clubul euro.

Bulgaria este așteptată să solicite formal aderarea la Uniunea Bancară și s-a angajat deja să își adapteze sistemele bancar și legislativ pentru a putea să se alăture celui mai important proiect comun european.

Potrivit unui comunicat al Eurogrup citat de Reuters, Banca Centrală Europeană va finaliza evaluarea sistemului bancar bulgar ”în aproximativ un an de la depunerea cererii de aderare” la Uniunea Bancară.


După această evaluare și după intrarea în Uniunea Bancară, Bulgaria va intra în mecanismul ratelor de schimb- ERM2- pentru o perioadă de cel puțin 2 ani, apoi va putea adopta oficial moneda euro.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că statele din Zona euro şi Bruxelles-ul au cerut autorităţilor de la Sofia să accepte acest parcurs. Iniţial, Bulgaria voia să adere la Uniunea bancară după intrarea în ERM-2.

„Comisia Europeană salută eforturile Bulgariei de a se alătura zonei euro. Ne aşteptăm ca BCE să finalizeze evaluarea sa generală în aproximativ un an”, a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

Bulgaria îndeplineşte toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, inflaţia este scăzută, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează excedent bugetar.


Intrarea Bulgariei în Mecanismul ratelor de schimb este sprijinită de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. BCE a manifestat rezerve, având în vedere că au trecut doar câţiva ani după ce a patra cea mai mare bancă din Bulgaria a intrat în colaps, provocând demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Bulgariei şi alegeri anticipate.

Alte state din zona euro, îngrijorate de faptul că PIB-ul per capita în Bulgaria este la jumătate faţă de media din UE şi de impactul corupţiei asupra băncilor bulgare, nu doresc ca Sofia să adere la Zona euro prea curând.

Aderarea la Uniunea Bancară presupune un transfer de autoritate, de la banca națională către organisme europene, în ceea ce privește supervizarea și soluţionarea problemelor sistemului bancar național.

„În decurs de un an, vom putea să intrăm simultan într-o cooperare mai strânsă în cadrul Uniunii bancare şi ERM. Însă avem nevoie de angajamente ferme din partea partenerilor noştri că nu vom intra într-un joc fără sfârşit”, a spus ministrul de Finanţe Vladislav Goranov.

Mecanismul ERM2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână timp de doi ani înainte de adoptarea euro într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat.

În Bulgaria funcționează de mulți ani un Consiliu monetar- moneda naţională, leva, a fost legată mai întâi de marca germană, ulterior de euro, printr-un curs de schimb fix. Acest sistem a permis Bulgariei să menţină indicatori macroeconomici stabili.

Bulgaria are una dintre cele mai mici datorii publice (26,8% din PIB) din Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: