joi

25 aprilie, 2024

12 martie, 2019

Viitorul buget al zonei euro nu va include o funcție de stabilizare, în ciuda insistențelor Franței și a altor state de a lărgi aria finanțărilor, a precizat luni seara președintele Eurogroup, Mario Centeno, citat de Euractiv.

În cadrul reuniunii Eurogroup, cei 19 miniștri de finanțe ai statelor din zona euro au discutat pentru prima dată în detaliu viitoare instrumente fiscale la dispoziția regiunii.

Dezbaterile, la care au participat și miniștrii de finanțe din statele din afara zonei euro, s-au centrat pe modul în care se vor cheltui resursele viitorului buget.


Un grup de state a continuat să sprijine ideea că acesta ar trebui să aibă și o funcție de stabilizare pentru a atenua eventuale șocuri externe.

După reuniune, Mario Centano a precizat că o astfel de variantă nu este cuprinsă în pachetul care va fi prezentat la summitul din mai, când Eurogroup-ul va da raportul în fața liderilor europeni.

În decembrie, liderii UE au restricționat rolul viitorului buget al zonei euro la sprijinirea competitivității și convergenței în rândul economiilor din zona euro. Această viziune a fost împinsă de un grup de țări conduse de Olanda. Grupul se opune oricărui nou transfer fiscal în zona euro și crede că bugetele naționale, nu bugetul UE, ar trebui să joace un rol de stabilizare.

Noul instrument ar acoperi costurile reformelor structurale și investițiilor necesare pentru reducerea disparităților în rândul economiilor din zona euro și susținerea competitivității acestora.


Comisia Europeană și câteva state membre, printre care Franța, Spania și Slovacia își doresc în continuare ca noul buget să aibă o funcție de stabilizare a economiilor naționale, în timpul unor eventuale turbulențe.

Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilitate, fondul de salvare al zonei euro, susține la rândul său această idee. O funcție anticiclică, disponibilă în perioade de criză, ”ar putea fi un produs secundar foarte util” al noului instrument, a comentat el. Piețele consideră că ”o uniune monetară fără un instrument bugetar este incompletă”, a mai adăugat Regling.

În vara anului 2017, președintele Franței Emmanuel Macron a spus că bugetul zonei euro ar trebui să reprezinte echivalentul a ”câteva puncte procentuale din PIB-ul regiunii”. Bugetul zonei euro a fost una dintre platformele electorale ale președintelui francez de întărire a zonei euro, în campania din 2017. După un an de discuții, liderii europeni au agreat un pachet limitat de reforme menite să susțină uniunea economică și monetară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: