”Problema datoriei grecești este acum depășită, iar Grecia poate merge mai departe cu încredere”, a declarat vineri ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire după o reuniune a Eurogroup în urma căreia Atena și-a asigurat o ultimă tranșă din ajutorul financiar în sumă de 15 miliarde euro.
Creditorii internaționali au mai aprobat, anunță Politico, o reeșalonare a creditelor acordate, extinzând cu încă 10 ani maturitatea acestor credite.
Acordul încheiat joi noaptea permite Greciei să iasă, în august, din programul de bailout și să fie eliberată de termenii și condițiile care au însoțit acest al treilea ajutor financiar acordat țării în ultimii 8 ani.
Discuțiile de joi noapte s-au prelungit din cauza Germaniei, care nu a fost de acord cu scutirea de datorii, măsură solicitată de Grecia dar și de o parte a creditorilor. Poziția Germaniei este cinică: potrivit Euractiv, acest stat a fost cel mai mare beneficiar al crizei grecești, câștigând, între 2010 și 2017, 2,9 miliarde euro. Cifra a fost anunțată de ministrul de Finanțe al guvernului de la Berlin într-un răspuns adresat unei întrebări parlamentare adresate de Ecologiști.
Potrivit răspunsului consultat de Euractiv, cele 2,9 miliarde euro reprezintă dobânzi încasate la împrumuturi germane, banii fiind transferați de Grecia Bundesbank, care la rândul ei i-a vărsat în bugetul federal.
Atena va putea să se împumute de pe piețele financiare, având la dispoziție un fond de garantare de 24,1 miliarde euro, situație care ar trebui să protejeze Grecia de eventuale șocuri economice sau financiare până în 2020.
FMI va continua să acorde asistență Greciei, ca asigurare că Atena nu va uita lecțiile celui de-al treilea bailout, care se încheie în august. Fondul Monetar va începe de săptămâna viitoare un audit al Greciei, care va include o analiză a sustenabilității datoriei externe.
Șefa FMI, Christine Lagarde, a spus presei că este ”foarte liniștită” în ceea ce privește datoria pe termen mediu, dar că are în continuare rezerve cu privire la evoluția pe termen lung.
Echipe mixte de monitorizare – FMI, CE și ESM- ar urma să producă radiografii economico-financiare de 4 ori pe an în viitorul apropiat, ca să descurajeze eventuali pași înapoi la capitolul reforme sau cheltuieli iresponsabile.
Guvernul Greciei va trebui în următorii 5 ani să mențină un excedent bugetar de 3,5%, urmând ca până în 2060 acest exedent să fie de 2,2%.