vineri

19 iulie, 2024

11 iulie, 2023

Cetățenii UE sunt cel mai preocupați de problemele care îi afectează direct – 45% dintre ei identifică „inflația/costul vieții” drept cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara lor.

Comisia Europeană a publicat luni sondajul Eurobarometru al UE, din care reiese că creșterea prețurilor și a costului vieții continuă să fie cea mai importantă problemă pentru cetățenii UE.

În topul preocupărilor mai apar, la distanță semnificativă, „situația internațională actuală” (25 la sută), urmată îndeaproape de imigrație (24 la sută) și legate de schimbările climatice (22 la sută).


Cu alegerile care vor avea loc în Spania, Slovacia, Luxemburg, Polonia și Țările de Jos anul acesta (eventual Austria în primăvara viitoare) și alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024, sondajele vor modela fără îndoială campaniile electorală din întreaga Uniune.

Confirmare pentru UE- susținere masivă pentru tranziție energetică

Eurobarometrul, realizat în iunie 2023 și publicat luni, confirmă sprijinul foarte larg al cetățenilor UE pentru tranziția energetică. 85% dintre aceștia doresc ca UE să investească masiv în surse regenerabile și 82% cred că UE ar trebui să își reducă dependența de sursele de energie rusești cât mai curând posibil.

În ciuda inflației ridicate, sprijinul pentru moneda unică, euro, rămâne ridicat (78 la sută sunt în favoarea monedei unice, cu 17 împotrivă).

Cetățenii UE aprobă deciziile în favoarea Ucrainei

Măsurile luate ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia sunt susținute pe scară largă. 88% dintre cei intervievați susțin acțiunile umanitare și 86% primirea persoanelor care fug de război în UE.


75% sunt în favoarea sprijinului financiar pentru Ucraina și 72% a sancțiunilor economice împotriva Rusiei. În cele din urmă, 64% dintre respondenți aprobă finanțarea UE pentru achiziționarea și livrarea de echipamente militare către Ucraina și aceeași proporție aprobă faptul că statutul de țară candidată a fost acordat Ucrainei.

În ciuda efectelor pe care războiul le produce asupra calității vieții din UE, 72% dintre respondenți au declarat că susțin sancțiunile economice împotriva Rusiei, 64% susțin finanțarea achiziției și furnizarea de echipamente militare pentru Ucraina și 64% aprobă faptul că, că Bruxelles a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderarea UE.

Nivelurile de încredere în UE au crescut, dar încă lasă mult de dorit în majoritatea țărilor candidate la UE de anul trecut. Cel mai înalt nivel de încredere se observă în Albania (77%, +6), urmată de Bosnia și Herțegovina (57%, +7), Muntenegru (54%, +7), Macedonia de Nord (48%, +1), Moldova (44 la sută, +2), Turcia (41 la sută, +12) și Serbia (32 la sută, +2).

Sondajul Eurobarometru a fost realizat în iunie, cu chestionarea a 26.425 de cetățeni ai UE din cele 27 de țări.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: