vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2016

frantaPreședintele Franței, Francois Hollande, a avertizat joi sindicatele că acțiunile lor de protest pun în pericol organizarea Campionatului European de Fotbal.

Franța, gazdă a Euro 2016, se află de o săptămână sub presiune sindicală din cauza recentelor modificări ale legislației muncii, iar anunțata grevă a mecanicilor de locomotive poate afecta serios meciul de deschidere de vineri.

Potrivit BBC, mecanicii de tren amenință cu întreruperea circulației pe liniile care leagă Stade de France, situat în suburbia St Denis, de restul Capitalei. Pe Stade de France se desfășoară vineri meciul de deschidere al Campionatului, Franța-România.


Fanii din întreaga Europă sosiți în orașele care găzduiesc meciurile Euro 2016 au fost primiți într-un peisaj dezolant, cu maldăre de saci de gunoaie în stradă din cauză că sindicatele au decis încetarea lucrului la incineratoarele de gunoi din Franța.

Pe lângă problemele cu sindicatele, Franța se află într-un nivel înalt de alertă din cauza pericolului de atacuri jihadiste, iar țara se află în plin proces de refacere după pagubele provocate de inundațiile din centrul și nordul țării.

Francois Hollande a afirmat că toți cetățenii au datoria să se asigure că importanta competiție sportivă se va desfășura fără incidente.

”Fac apel la simțul responsabilității francezilor pentru că, dacă statul va fi nevoit să își facă datoria- și o va face- atunci vom lua toate măsurile necesare. În același timp, este necesar ca cei implicați în organizare să își asume responsabilitatea, astfel încât acest important eveniment să fie o sărbătoare populară”, a afirmat președintele Franței.


Și ministrul Sporturilor, Thierry Braillard, a cerut sindicatelor să se gândească la fani: ”Sunt momente în care grevele se pot desfășura, dar noi suntem în pragul deschiderii unui eveniment deosebit iar grevele îi pot bloca pe unii dintre suporteri să ajungă la stadioane. Pur și simplu, nu e normal”

Sindicaliștii nu renunță

În ciuda acestor apeluri, scrie BBC, mecanicul Berenger Cernon, secretar general al sindicatului CGT din Gare de Lyon, din Paris, rămâne ferm pe poziții.

”Nu poate o persoană să modifice calendarul acțiunii. Nu suntem noi cei care au decis desfășurarea Euro 2016 la această dată. În acest moment se desfășoară o acțiune socială generată de modificarea legislației muncii, pe care nu noi am decis când să o modificăm, cum să o modificăm. Deci, da, cu siguranță acțiunea noastră va afecta turneul Euro 2016, dar noi continuăm mișcările de protest”, afirmă Berenger Cernon.

Liderul de sindicat a precizat că sunt în derulare negocieri pentru ajungerea unui acord, însă acestea privesc numai situația angajaților companiei feroviare de stat SNCF.

Euro 2016- statistici, securitate

  • 90.000 de polițiști și angajați ai firmelor de securitate supraveghează stadioanele și ”fan-zones”
  • În Paris, cel puțin 13.000 de agenți de securitate vor patrula 2 stadioane și două zone create special pentru cei care nu au mai găsit bilete la meciuri
  • 7 milioane de turiști sunt așteptați în cele 10 orașe care găzduiesc meciurile din grupele Euro 2016, începând cu Lille, în nord, și Marsilia, în sud
  • Franța se află sub stare de urgență de la atacurile teroriste din noiembrie 2015, când la Paris au fost omorâți 130 de oameni
  • Oficiali francezi au negat o știre potrivit căreia prefectul de Paris, Michel Cadot, a cerut închiderea zonei create pentru fani în apropierea Turnului Eiffel
  • Aproape 3.000 de tone de gunoaie menajere se găsesc în prezent pe străzile Parisului, afirmă autoritățile locale
  • Comercianții se plâng de faptul că imaginea dezolantă și mirosurile alungă clienții din magazine și restaurante
  • Munți de gunoaie cresc și în Marsilia, acolo unde se va desfășura sâmbătă partida Anglia-Rusia
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: