“Nu există niciun fel de gândire, de planuri” pentru transferarea în România a armelor nucleare amplasate de SUA în Turcia, a declarat joi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.
“Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie“, este răspunsul integral oferit de ministru, întrebat joi, la Buzău, despre veridicitatea informației publicate de EurActiv.
***
Informația de bază :
Statele Unite ar fi început să transfere în România armele nucleare staționate în Turcia, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara, scrie EurActiv, citând două surse independente.
Conform uneia dintre surse, transferul este foarte dificil, atât din punct de vedere tehnic, cât și politic.
„Nu este ușor să muți peste 20 de arme nucleare”, a declarat sursa respectivă.
Potrivit unui raport recent al Centrului Simson, SUA au avut la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 kilometri de granița cu Siria, circa 50 de arme nucleare tactice.
În timpul loviturii de stat eșuate, la Incirlik a fost tăiat curentul electric și guvernul a interzis zborurile avioanelor americane.
În cele din urmă, comandantul bazei Incirlik a fost arestat sub acuzația de implicare în puciul eșuat.
Raportul spune că nu se știe dacă SUA ar fi putut menține controlul armelor în cazul unui conflict civil prelungit în Turcia.
O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relațiile dintre SUA și Turcia s-au deteriorat atât de mult în urma loviturii de stat, încât Washingtonul nu mai are suficientă încredere că această țară poate găzui arme nucleare.
Armele americane sunt mutate la baza Deveselu din România, a mai adăugat sursa.
La Deveselu, în apropiere de orașul Caracal, a fost instalat scutul antirachetă american.
România a fost un aliat al Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece, dar nu a găzduit niciodată arme nucleare în acea perioadă.
Dacă americanii vor muta în România armele din Turcia, este de așteptat ca Rusia să reacționeze și tensiunile dintre București și Moscova să escaladeze.
EurActiv a cerut puncte de vedere pe acest subiect Departamentului de Stat al SUA și ministerelor de externe din Turcia și România.
Oficialii americani și turci au promis că vor răspunde, iar după câteva ore, Departamentul de Stat a declarat că întrebarea trebuie adresată Departamentului Apărării.
MAE român neagă ferm
MAE român a negat cu tărie informațiile potrivit cărora armele nucleare americane ar putea fi staționate aici. „Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, MAE român neagă ferm informațiile la care faceți referire”, potrivit răspunsului venit din partea unui purtător de cuvânt al instituției.
Practica arată însă, mai scrie EurActiv, că scurgerile de informații cu privire la prezența armelor nucleare americane pe teritoriul european nu au fost niciodată confirmate oficial. Este, totuși, public faptul că Belgia, Olanda, Germania și Italia gazduiesc arme nucleare ale SUA, fără vreo confirmare oficială.
O sursă oficială care a dorit să-și păstreze anonimatul a declarat pentru cursdeguvernare.ro că există trei întrebări problemă al căror răspunsar pune la îndoială informația :
„1. Își pot permite SUA să abandoneze Turcia? Fiindcă acest lucru ar însemna abandonarea Turciei.
2. Există niște tratate internaționale privind regimul armelor nucleare.
3. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, unde ar putea fi amplasate acestea pe teritoriul României ? La Deveselul, la Deveselu, dar ai nevoie de buncăre speciale… astea nu sunt armele din reportajul Sky News.
Dacă se răspunde la aceste întrebări, aveți și răspunsul la posibilitatea ca SUA să transfere armele nucleare din Turcia în România”, a explicat pentru cursdeguvernare.ro oficialul român.
Cristian Diaconescu: E intenția de a se compromite imaginea strategică a bazei de la Deveselu
„Asocierea ideii că acolo s-ar putea desfășura vreodată rachete nucleare și mai ales din zona Statelor Unite este perfect contrară tuturor variantelor care s-au avut în vedere atunci când s-a construit scutul antirachetă. Este intenția de a compromite imaginea strategică globală a bazei de la Deveselu”, a declarat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, pentru Digi24.
NATO răspunde cu un paragraf din comunicatul summitului de la Varșovia
De asemenea, NATO a trimis un comentariu potrivit căruia se presupune că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare americane dislocate în Europa rămân „sigure”.
„Cu privire la întrebarea dumneavoastră, vă rugăm să vedeți comunicatul summit-ului NATO de la Varșovia (publicat la 9 iulie 2016), paragraful 53: <<Postura de descurajare nucleară a NATO se bazează, în parte, pe armamentul nuclear al Statelor Unite avansat în Europa și pe capacitățile și infrastructura furnizate de aliații în cauză. Acești aliați se vor asigura că toate componentele de descurajare nucleară ale NATO rămân în condiții de siguranță, securitate și eficacitate>> „, este răspunsul oferit EurActiv de un purtător de cuvânt al NATO.
Vicepreședintele Biden, vizită în Turcia pe 24 august
După ce puciul eșuat, relațiile dintre Washington și Ankara s-au degradat într-atât încât au ajuns la cel mai scăzut nivel de după aderarea Turciei la NATO, în 1952.
Ankara acuză SUA că-l sprijină pe clericul Fethullah Gulen, cel considerat creierul încercării de lovitură de stat.
Guvernul turc solicită SUA extrădarea lui Gülen și este de așteptat ca aceasta să fie una dintre principalele probleme care se vor discuta pe 24 august, când vicepreședintele Joe Biden vizitează Turcia.