16 iulie, 2024

Fostul președinte american Donald Trump l-a ales luni pe controversatul senator republican JD Vance, care s-a pronunțat deschis în favoarea politicilor externe izolaționiste, drept candidat la vicepreședinție pentru candidatura sa la Casa Albă.

Vance, un senator republican din Ohio, în vârstă de 39 de ani, s-a alăturat ”tichetului” prezidențial al lui Trump la Convenția Națională Republicană din Milwaukee, după ce Trump a devenit oficial candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Născut în sudul Ohio, în regiunea Appalachia, care s-a luptat mult timp din punct de vedere economic și a fost asociată cu sărăcia, Vance a intrat în politică după publicarea memoriilor sale în 2016, „Hillbilly Elegy”. În cartea sa, bestseller, el a încercat să explice modul în care problemele socioeconomice cu care se confruntă orașul său natal și comunitățile din Appalachi au fost simbolice pentru popularitatea lui Trump în rândul americanilor săraci din clasa muncitoare albă, în special în „Centura de rugină” a țării.


În acea perioadă el a vorbit deschis împotriva lui Trump.

După ce a servit în Marine Corps și a urmat Facultatea de Drept din Yale, Vance a lucrat în San Francisco, devenind, când a candidat pentru Senat în 2022, un susținător al lui Trump.

Susținător al politicilor izolaționiste

Cei care îl susțin pe Vance sunt descriși de Euractiv ca având un mix ideologic de izolaționism cu populism economic, care se pliază pe baza de susținători conservatori ai lui Trump.

Vance este văzut ca unul dintre cei mai fermi susținători ai agendei „Make America Great Again”, în special în ceea ce privește comerțul, politica externă și imigrația.


În ceea ce privește convingerile sale de politică externă în mod specific, el este văzut ca susținând izolaționismul ”America First” alături de cei mai radicali membri ai republicanilor.

Tandemul Trump-Vance ar putea crea probleme europenilor, care sunt îngrijorați de ce ar putea însemna o a doua președinție a lui Trump pentru angajamentul Washingtonului față de securitatea Europei.

Mai mulți diplomați europeni au declarat pentru Euractiv la începutul acestui an că sunt deosebit de îngrijorați de opoziția vocală a lui Vance față de ajutorul SUA pentru Ucraina.

Când Congresul SUA a susținut un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari într-un moment critic pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, Vance a jucat un rol cheie în amânarea proiectului de lege.

Momentul München

Vorbind în fața unei audiențe europene la München, la forumul de securitate din februarie, Vance s-a opus vehement transferării mai multor fonduri americane pentru a sprijini Ucraina și a criticat ceea ce el vede ca fiind dependența excesivă a Europei de Statele Unite în ceea ce privește securitatea.

Vance a spus apoi că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu reprezintă o amenințare existențială pentru Europa, că americanii și europenii nu pot furniza suficientă muniție pentru a învinge Rusia în Ucraina, iar războiul trebuie să se încheie cu „o pace negociată”.

La München, el a evitat, de asemenea, să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ca parte a unui grup bipartizan de senatori americani.

În ceea ce privește cheltuielile NATO și viitorul politicii externe a SUA, Vance le-a spus celor de la München: „Nu, nu cred că noi ar trebui să ieșim din NATO și nu, nu cred că ar trebui să abandonăm Europa.” El a adăugat: „Dar da, cred că ar trebui să pivotăm. Statele Unite trebuie să se concentreze mai mult pe Asia de Est. Acesta va fi viitorul politicii externe americane în următorii 40 de ani, iar Europa trebuie să se trezească la realitate”, a spus el.

Diplomații europeni se așteaptă ca el să susțină o politică dură în relația cu China, împingându-i pe europeni și mai departe pe calea confruntării cu Beijing decât sunt în prezent. „Sunt o mulțime de băieți răi în toată lumea. Și sunt mult mai interesat de unele dintre problemele din Asia de Est acum decât sunt de Europa”, a spus Vance.

Comentariile sale, percepute de majoritatea participanților ca un „duș rece”, i-au îngrijorat pe mulți lideri și diplomați europeni, deoarece forumul de la Munchen a fost de obicei folosit pentru o manifestare a unității transatlantice bipartizane privind cooperarea în materie de securitate și apărare.

„Pătura de securitate americană a provocat atrofierea securității europene”, a spus Vance la Munchen.

(Citiți și: ”Donald Trump, desemnat oficial drept candidat la președinție, și-a ales vicepreședintele: scriitorul și senatorul J.D. Vance”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: