România va trebui să absoarbă aproximativ 2,1 miliarde de euro pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în 2014, dacă se va aplica regula ”N+3”, a declarat marți ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la o conferință pe tema POSDRU.
Ministrul Teodorovici a spus că există speranțe că România nu va pierde bani în 2013, dar sunt necesare eforturi, pentru ca la anul să se absoarbă și sumele repartizate anului 2014, și cele aproximativ 600 de milioane de euro reeșalonate, transmite MEDIAFAX.
Suma totală pentru 2014, dacă se aplică regula ”N+3”, va fi în jur de 2,1 miliarde de euro, numai pe POSDRU.
Suma este „extrem de ridicată” şi „va obliga autorităţile române la foarte multe acţiuni de simplificare şi de schimbare a sistemului”, a spus ministrul.
Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a votat, la 24 septembrie, în favoarea propunerii Comisiei Europene de aplicare a regulii ”N+3” pentru România şi Slovacia. Documentul prevede că România va mai avea la dispoziţie încă un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru 2011 si 2012. În cazul aplicării regulii ”N+3”, Bucureştiul va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru 2012 până la 31 decembrie 2015.
POSDRU este programul european care a suferit corecţiile financiare cele mai ridicate, până în prezent ele cifrându-se la circa 300 de milioane de euro.
Anul acesta s-au luat mai multe măsuri pentru remedierea deficiențelor:
- modificarea mecanismului decontării cererilor de plată pentru beneficiarii privaţi şi publici (până vineri urmând să fie definitivate normele de aplicare la acest act normativ)
- scutirea de penalităţi şi dobânzi în situaţiile în care statul întârzie plăţile către beneficiarii fondurilor europene
- timpul de rambursare a cererilor de plată a fost redus de la 45 la 20 de zile.
De la deblocarea programului, în februarie 2013, suma absorbită s-a dublat.
Noi contracte, pe noi reguli, în octombrie
„În lunile iulie şi august au fost lansate o serie de cereri de proiecte în valoare de peste un miliard de euro. Vrem ca această sumă să se regăsească în contracte de finanţare până la finalul acestei luni. Vrem ca toate proiectele depuse să fie evaluate şi semnate contracte de finanţare cu acei beneficiari care au obţinut punctajul minim, conform Ghidului beneficiarului”, a spus Eugen Teodorovici.
Totodată, ministrul a spus că cei care vor semna aceste contracte vor beneficia de „reguli noi de achiziţie publică, o abordare mult mai facilă, mult mai transparentă şi mult mai uşor de implementat, astfel încât facturile să vină mult mai simplu la decontare”.
TVA ar putea fi rambursată de Comisia Europeană
Referitor la problema TVA, Eugen Teodorovici a promis că „va fi reglementată în foarte scurt timp”, în prezent existând discuţii în acest sens cu autorităţile de la Bruxelles. „Trebuie să clarificăm cu cei de la CE de unde vom suporta acest TVA: fie de la bugetul de stat, aşa cum a fost iniţial prevăzut, fie îl putem solicita Comisiei la rambursare”, a spus Teodorovici.