sâmbătă

27 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

3 august, 2020

Estonia a anunțat că acceptă cereri pentru vize digitale pentru așa-numiții nomazi digitali, începând cu 1 august, și speră să atragă anual, potrivit estimărilor făcute înainte de pandemie, peste 2.000 de persoane.

Ţara doreşte să atragă în acest fel rezidenţii non-europeni care lucrează de la distanţă pentru companii străine, scrie Euronews.

Insulele Barbados, Portugalia şi Republica Cehă au lansat oferte similare, dar ele se adresează în principal liber-profesioniştilor.


Estonia este una dintre primele ţări din lume care extinde oferta şi pentru angajaţii companiilor străine.

„Conform legii actuale, nomadul digital este o persoană care lucrează de la distanţă”, clarifică Ruth Annus, director la Ministerul de interne.

Viza acordată nomazilor digitali le permite să rămână în ţară timp de 12 luni și le dă dreptul de a călători 90 de zile în Europa.

Condițiile impuse de guvernul estonian aplicanților:

  • să demonstreze că pot lucra de oriunde folosind tehnologia
  • că au contract cu o companie din afara Estoniei, că își desfășoară afacerea printr-o companie înregistrată în străinătate sau că este freelancer pentru clienți din afara acestei țări
  • venituri de minim 3.504 euro brut lunat, în ultima jumătate de an

Programul inițial e-Residence a atras 70.000 de persoane, din peste 170 de țări, şi a adus statului venituri de 41 de milioane de euro, din 2014 până în prezent, conform site-ului guvernului estonian de prezentare a ofertei. Ei au deschis în Estonia peste 12.000 de companii.

„Persoanele care fac acelaşi tip de activitate ca mine, pot lucra din orice parte a lumii. Eu trăiesc acum la Singapore şi lucrez de un an ca nomad digital, însă mi-ar place să schimb locul şi, cum nu am un birou în Europa, ideea mă atrage”, spune Vivian Dsouza, specialist IT.

(Citiți și: „Cum a ajuns Estonia în topul digitalizării mondiale. INTERVIU Margus Noormaa, directorul general al Autorității estone pentru Sisteme Informatice”)

În timpul pandemiei, multe persoane au avut experienţa telemuncii, ceea ce înseamnă ca Estonia ar putea creşte numărul rezidenţilor. „Dintr-odată avem milioane de persoane care ştiu că pot lucra de la distanţă”, spune Karoli Hindriks, CEO talent reloction company Jobbatical. „Iar angajatorii ştiu şi ei acest lucru. Aşa că mă aştept la o explozie a numărului persoanelor care vor lucra ca nomazi digitali”, a adăugat el.

„Având în vedere că suntem o ţară mică, avem nevoie de mai multe persoane pentru a consolida economia, dar şi de mai mulţi rezidenţi”, spune Otto Vatter, directorul programnului e-Residence.

La Tallin se pot găsi uşor spaţii de lucru partajate, în incinta fostelor fabrici sovietice.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: