Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că economia României va crește cu 5% în acest an, peste avansul preconizat anterior, de 4,2%.
În 2017, creșterea economiei ar urma să încetinească la 3,8%, este previziunea FMI conținută de ediția din octombrie World Economic Outlook.
În raportul anterior, publicat în aprilie, FMI estima un ritm de creștere de 3,6% pentru 2017. În 2021, instituția estimează un avans economic de 3,3%, alături de o adâncire a deficitului de cont curent la 3,2% din PIB, comparativ cu un deficit de 2% din PIB prognozat pentru acest an.
Și Comisia Națională de Prognoză a revizuit, în septembrie, proiecțiile de creștere economică, după evoluția mult peste estimări din prima jumătate a acestui an, însă avansul anticipat de instituție este de 4,8%.
Anterior, CNP estima o creștere de 4,2%. Pentru următorii trei ani, CNP a menținut prognozele privind avansul PIB la 4,3%, 4,5% și, respectiv, 4,7%.
Economia românească a crescut în al doilea trimestru din 2016 cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe seria brută, și cu 5,9% pe seria ajustată la influențele sezoniere, arată datele Statisticii. Rata de creștere este cea mai înaltă începând cu anul 2008.
În ceea ce privește prețurile de consum, FMI estimează că România va consemna o deflație de 0,3% în decembrie 2016, față de o rată anuală de -0,9% la finele anului trecut. În decembrie 2017, inflația anuală va atinge 2,7%, potrivit raportului FMI.
La nivel global, FMI anticipează o creștere economică de 3,1% în 2016 și de 3,4% în 2017, evoluția din acest an fiind influențată negativ de încetinirea economiei britanice în contextul votului pro-Brexit de la referendumul din iunie. Proiecțiile privind avansul economiei mondiale au fost păstrate la valorile anticipate în luna iulie.