Președintele Donald Trump a semnat joi seara ordinele prin care SUA impune creşterea cu 25% a taxelor pe importurile de oţel şi cu 10% a celor pentru importurile de aluminiu.
Noile tarife vor intra în vigoare peste 15 zile, dar Canada şi Mexic au fost exceptate deocamdată şi a fost lăsat loc aceleiași opțiuni și pentru alte țări, printre care Australia.
Canada este cel mai mare furnizor de oțel și aluminiu al SUA și în prezent are loc renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA).
Dincolo de punerea în scenă a momentului (președintele SUA a semnat înconjurat de personaje îmbrăcate în salopete), decizia Casei Albe a fost întâmpinată cu severitate de țările vizate, dar și de piețe.
Chiar joi, 11 state din regiunea Asia-Pacific, între care Japonia şi Canada, au semnat un acord comercial major, fără Statele Unite, acord pregătit ca replică la decizia americană.
„Vom lua măsurile adecvate după ce vom studia cu atenţie consecinţele asupra economiei japoneze. Măsura ar putea să aibă un impact grav asupra relaţiilor economice între Japonia şi Statele Unite, care sunt aliaţi, dar şi asupra economiei mondiale”, a declarat ministrul japonez de Externe Taro Kono.
Amenințarea tarifelor a sporit tensiunile de la Beijing la Bruxelles.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a promis un „răspuns justificat și necesar” la orice efort de a declanșa un război comercial. A fost cel mai puternic răspuns al guvernului chinez la noile tarife.
Uniunea Europeană avertizase deja că va răspunde cu aceeași monedă a suprataxării cu 25 % pentru importuri cheie de produse americane consum, agricole și din oțel, ca reacție la creșterea taxelor vamale americane.
Avertismentele veniseră inclusiv dinspre sectorul industrial american, unii temându-se că le vor crește costurile. Chiar siderurgiștii americani l-au avertizat pe președintele SUA asupra efectelor negative pe care l-ar putea avea decizia sa.
„Ne temem că taxele propuse pot face mai mult rău decât bine”, spune o scrisoare a adresată lui Donald Trump de Aluminum Association, o organizație ce reprezintă 114 companii din sector.
De altfel, acțiunile companiilor americane s-au depreciat în continuare după anunțul președintelui SUA. US Steel Corp. a scăzut cu 3% la ora 4:00 pm, în New York, dupa ce pierduse deja 4,6%.
Și acțiunile Nucor Corp., cel mai mare producator american de oțel, au scazut cu 2,7%, iar Alcoa Corp., cel mai mare producător de aluminiu din S.U.A., a pierdut 0,9%, după ce scăzuse cu 2,8%. Century Aluminum Co. a scăzut cu 7,5%.
„Dacă nu vrei să plăteşti taxe, adu fabrica ta înapoi în SUA”, a declarat Donald Trump, care a citat pe un fost preşedinte american adept al politicilor protecţioniste, William McKinley, în apărarea măsurii pe care tocmai o semnase: „Fabricile noastre au fost lăsate să putrezească şi să ruginească peste tot în ţară”.