Românii au economisit 46 de euro în medie lunar în acest an, nici mai mult nici mai puțin decât în anul trecut, în ciuda îmblânzirii regimului fiscal și a creșterilor salariale.
România, Croația și Serbia nu au înregistrat creșteri ale mediei economisirii, potrivit raportului Erste Group Money Study 2016 (EGMS), privind economisirea, investițiile personale și comportamentul consumatorilor în Europa Centrală și de Est (ECE). Bulgaria nu a intrat în monitorizarea Erste.
Sîrbii economisesc 35 de euro pe lună, în scădere cu 2,9%, iar economiile croaților au scăzut cu 5%, dar până la 57 de euro lunar. În Ungaria economiile personale lunare au crescut cel mai mult în ECE, cu 10,6%, până la o medie de 52 de euro.
Slovacii pun deoparte lunar 97 de euro în medie (în creștere cu 3,2% față de 2015), cehii economisesc 77 de euro/lună (+ 1,3%), iar austriecii mai mult decât dublu, sau triplu decât toți ceilalți (216 euro pe lună).
Studiul Erste se bazează pe sondaje pe eșantioane de cel puțin 500 de membri ai categoriei de vârstă peste 15 ani, din fiecare țară.
Motivele principale pentru care românii și sîrbii spun că economisesc mai puțin, de fapt, sunt creșterea costului vieții și scăderea veniturilor (în proporții de 44%, 60% și respectiv 44% din repondenții la sondaj).
Majoritatea cetățenilor ECE spun că nu dispun de suficienți bani ca să economisească, deși cred că economisirea este importantă. Proporția celor care economisesc mai puțin este mai mare în acest an față de cel anterior, în țările ECE.
Cele mai căutate instrumente de economisire / investiție în România (după depozitele bancare, desigur) sunt asigurările de viață, aurul și fondurile de pensii facultative, potrivit studiului Erste.
Iată preferințele din celelalte țări ECE:
Românii au o atitudine rezervată față de asumarea riscului aferent instrumentelor de investiții, fiind mult mai îndrăzneți decât croații, sîrbii și chiar decât austriecii.