joi

9 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 aprilie, 2017

UPDATE: Aproape 250 de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat numai în ultima săptămână, viteza de extindere a epidemiei devenind alarmantă
***
România se confruntă cu o epidemie de rujeolă care a ajuns la aproape 5.000 de cazuri și 23 de decese în numai un an. Toți copii morți din cauza bolii și majoritatea celor care au fost confirmați cu rujeolă nu fuseseră vaccinați, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Situația pare să genereze un nou confoict între guvern și Liviu Dragnea.

După ce liderul PSD a declarat că are „foarte mari” rezerve în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării copiilor, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a replicat că aceasta este singura soluție, în contextul în care România se află la un pas de catastrofă.


Organizația Mondială a Sănătății a avertizat România și Italia să ia măsuri pentru oprirea epidemiei și extinderea vaccinării, deoarece există riscul exportului acestei boli și al reapariției acesteia în țări unde nu s-au mai înregistrat cazuri de rujeolă de ani de zile.

În această situație, Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de lege prin care părinții ar putea răspunde pentru rele tratatemnte aplicate copiilor dacă nu-i vaccinează.

Liviu Dragnea pare a situa însă în categoria scepticilor și a declarat joi că are rezerve față de instituirea obligativității vaccinării: „Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a spus președintele Camerei Deputaților.

Întrebat cum comentează poziția liderului PSD în această chestiune, ministrul Bodog a răspuns: „Fiecare dintre noi poate să aibă (rezerve – n. red.), dar eu cred că vaccinarea obligatorie este singura opțiune. Nu ne grăbim cu adoptarea acestei legi trebuie să urmeze un parcurs normal, să fie dezbatută”.


„România este în plină epidemie de rujeolă și la un pas de catastrofă”, a avertizat ministrul.

Directorul regional pentru Europa al OMS discută cu oficialii români soluțiile pentru stoparea epidemiei

Directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab, aflată joi în România, a declarat că rubeola și rujeola pot fi eliminate și trebuie să fie eliminate în România, dar pentru aceasta trebuie să crească încrederea în imunizare.

„Trebuie să creștem încrederea în imunizare. Mitul antivaccinării poate duce la refuzul oamenilor de a se vaccina, dar în același timp poate deschide ușa anumitor boli. (…) Trebuie să continuăm să ducem la bun sfârșit acest demers, să eliminăm aceste boli. (…) Rubeola și rujeola pot fi eliminate și trebuie să fie eliminate în România. Trebuie să ne asigurăm că România se alătură celorlalte state care au reușit această eliminare”, a spus directorul regional OMS, la Conferința „Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de cifre”, organizată la Palatul Parlamentului.

Epidemia se extinde 

Potrivit ultimului raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul total al cazurilor confirmate în România, până la 28 apriie a depășit plafonul de 5.000 – au fost raportate 5.119, din care 23 de decese.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: