vineri

29 martie, 2024

20 octombrie, 2022

Un studiu realizat de E3G și Ember arată că, de la începutul războiului din Ucraina, 25% din totalul producției de energie electrică din UE a fost realizată cu energie eoliană și solară.

Energiile solare și eoliene au diminuat anul acesta factura de gaze a UE cu 11 miliarde euro

O creștere record a producției verzi de energie electrică față de anul trecut, care a scăzut cu 11 miliarde de euro factura gazelor cumpărate pentru producția de electricitate (o economie de 70 miliarde metri cubi de gaz).

Cu toate acestea, UE a cheltuit în continuare aproximativ 82 de miliarde euro pe gaze, cu ajutorul cărora a produs în aceeași perioadă 20% din electricitate.


Studiul Ember a confirmat că războiul din Ucraina și prețul combustibililor fosili au accelerat tranziția energetică a UE, statele membre anunțând creșteri semnificative în implementarea acestui tip de proiecte.

Record de dezvoltare al regenerabilelor – România, lipită de media UE

Din martie 2022, 19 state membre ale UE au obținut un record de generare de energie electrică eoliană și solară, arată studiul.

Dintre acestea, Polonia este țara cu cel mai mare procent de creștere anuală (+48,5% față de 2021), în timp ce Spania a înregistrat cea mai mare creștere capacităților în termeni absoluți.

„UE a pus tranziția energetică pe turbocompresor, guvernele asumând să utilizeze mai puțini combustibili fosili costisitori”, a declarat Pawel Czyzak, analist senior de date privind energia al Ember.

Energia verde din coșul de producție al energiei electrice


Analiza Ember demonstrează că ultimele planuri ale țărilor UE sunt mai ambițioase și propun o scădere cu 31% a producției de energie electrică din combustibili fosili până în 2030, comparativ cu strategiile lor din 2019.

În ultimii doi ani, 19 guverne europene au crescut țintele de decarbonizare. Există state – Portugalia, Austria și Danemarca – care s-au angajat să genereze aproape toată energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

România se află pe media europeană, cu peste 60% capacitate de generare a energiei electrice din surse regenerabile în următorii 8 ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: