joi

18 aprilie, 2024

18 iunie, 2020

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ca producătorii de energie electrică eoliană să nu mai plătească taxa pe turnurile de susținere a turbinelor eoliene, care erau asimilate cu clădirile, potrivit Codului Fiscal.

Ministerul de Finanțe a pierdut procesul intentat de companiile producătoare, susținute de casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, potrivit unui comunicat al acesteia.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a menținut, prin decizia pronunțată în data de 17 iunie 2020, hotărârea prin care mai multe companii din domeniul energiei eoliene obținuseră în primă instanță anularea Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014”, spune comunicatul citat.


Inițial, cinci dintre cele mai importante societăți active în sectorul regenerabilelor au cerut anularea Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014. La această acţiune s-au raliat ulterior şi alte companii din sfera celor care au în proprietate parcuri eoliene, mai spun avocații.

Decizia Comisiei Fiscale Centrale prevedea că „turnul de susținere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor”, adăugând practic la lege (dispozițiile art. 249 alin. 5 din vechiul Cod fiscal) și deschizând calea emiterii de către autoritățile locale de decizii de impunere pentru impozitul pe clădiri.

În urma adoptării Ordinului nr. 1210/2014 şi a Deciziei nr. 5/2014, autorităţile publice locale au impozitat companiile active în sectorul regenerabilelor cu sume importante de bani, atât retroactiv, cât şi pe perioade curente, prin calificarea turnurilor de susţinere a turbinelor eoliene ca şi clădiri.

După obținerea unei prime hotărâri favorabile în fața Curții de Apel București în septembrie 2017, dosarul a fost deferit Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), echipa de avocați din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații, sub coordonarea Christinei Vlădescu, Partener, asigurând reprezentarea celor cinci societăți în toate etapele procedurale.


Astfel, ÎCCJ a respins recursul declarat de Ministerul Finanțelor Publice și de două unități administrativ-teritoriale, interveniente în cauză, consfințind soluția de primă instanță. Decizia ÎCCJ pronunțată în dosarul nr. 2872/2/2015 este definitivă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. S-a făcut dreptate tehnico-fiscală.
    Asimilarea turnului eolienei cu o clădire a fost forțată, practic o aberație tehnică (o situație similară cu impozitarea stâlpilor rețelelor electrice !).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. S-a făcut dreptate tehnico-fiscală.
    Asimilarea turnului eolienei cu o clădire a fost forțată, practic o aberație tehnică (o situație similară cu impozitarea stâlpilor rețelelor electrice !).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: