Acțiunile OMV Petrom (SNP) au deschis în creştere cu 0,79%, vineri , după ce au crescut joi cu 2,1%, în urma anunţului că societatea a semnat contractul de vânzare a OMV Petrom Wind Power SRL (care deține parcul eolian „Dorobanţu”), către Transeastern Power B.V., în schimbul sumei de 23 mil. euro.
Energia eoliană nu mai face parte din strategia OMV Petrom (SNP), care a anunțat intenția de vânzare a parcului eolian Dorobanțu la începutul anului 2016, după ce autorităţile au înăsprit regimul includerii energiei regenerabile în coşul de consum.
Atunci, patru asociații din domeniul regenerabilelor au acuzat guvernul că ar falimenta industria păstrând la un nivel scăzut cota obligatorie de energie din surse curate în coşul de consum, potrivit unui comunicat comun al RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE.
„Strategia OMV Petrom este de a se concentra „asupra activităților de bază. Mai specific, în divizia Downstream Gas se urmăreşte consolidarea poziției de lider pe piața de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze și electricitate şi extinderea regională”, spune acum raportul SNP.
OMV Petrom deţine o o electrocentrală pe gaye naturale, la Brazi.
Parcul eolian Dorobanţu este localizat în sud-estul României şi include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobantu are o pondere de circa 1,5%. În 2016, acesta a avut o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh şi a primit 128.000 de certificate verzi, jumătate din ele fiind eligibile pentru vânzare începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit datelor Petrom.
Tranzacţia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari şi operaţionali ai OMV Petrom, în condiţiile în care profitul operaţional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puţin de 1% din indicatorii corespondenţi ai Grupului OMV Petrom, iar producţia de electricitate reprezintă circa 3% din producţia totală de electricitate a Grupului + spune raportul SNP.
Transeastern Power, cumpărătorul parcului Dorobanţu, este o firmă înregistrată în Olanda, subsidiară deţinută în totalitate de Transeastern Power Trust, care a fost fondată în 2014 și este listat pe TSX Venture Exchange din Canada, potrivit unui raport al SNP, trimis vineri seară la Bursa de Valori București (BVB).
Transeastern Power trust este un producător independent de energie electrică care mai deține în România 11 microhidrocentrale și două parcuri fotovoltaice.
Achiziția parcului eolian Dorobanțu este cea mai importantă a companiei canadiene și va dubla capacitatea de producție și marja comercială a acesteia, potrivit directorului său general, Colter Eadie, citat într-un raport pentru bursa companiilor venture din Canada.
Finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenței și se estimează că va avea loc până la sfârșitul anului curent.
OMV Petrom a avut o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane barili echivalent petrol în 2016 (într-o tonî de petrol încap circa 7 barili) şi o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual. Compania operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.
Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la sfârşitul lui martie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.
Valoarea de piaţă a OMV Petrom (capitalizarea SNP) este de peste 17,87 miliarde de lei, conform celui mai recent preț al acțiunuilor la BVB. În circulație liberă la bursă se află mai puțin de 15,8% din totalul acțiunilor companie.