miercuri

1 mai, 2024

10 aprilie, 2024

Achiziția principalelor operațiuni ale Enel România a contribuit cu peste o treime la profitul realizat în 2023 de Public Power Corporation (PPC), compania în care statul elen deține peste 34% din capital.

″Profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 622 de milioane de euro, comparativ cu pierderile de 26 de milioane de euro din 2022, în principal ca urmare a îmbunătățirii profitabilității operaționale. Rezultatele înainte de impozitare au fost, de asemenea, influențate pozitiv de câștigul de 234 milioane de euro înregistrat în urma achiziției operațiunilor Enel din România, evidențiind evaluarea atractivă obținută de PPC în tranzacție″, conform unui comunicat al companiei.

Rezultatele din 2023, conform comunicatului PPC:

  • Rezultatele din 2023 au fost afectate de elemente excepționale de 32 de milioane de euro în total, 25 de milioane legate în principal de provizioane pentru plăți compensatorii și 7 milioane de euro de reevaluarea contractelor de achiziție a energiei electrice, în timp ce rezultatele din 2022 au fost de 302 milioane de euro în total, în principal legate de contribuția extraordinară impusă producătorilor de energie electrică pentru perioada 1.10.2021-30.6.2022 și de provizioanele pentru plăți compensatorii.

  • Profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 622 de milioane de euro, comparativ cu pierderile de 26 de milioane de euro din 2022, în principal ca urmare a îmbunătățirii profitabilității operaționale. Rezultatele înainte de impozitare au fost, de asemenea, influențate pozitiv de câștigul de 234 de milioane de euro înregistrat în urma achiziției operațiunilor Enel din România, evidențiind evaluarea atractivă obținută de PPC în tranzacție.

  • În plus, profitul înainte de impozitare din 2023 include câștigul de capital de 124 de milioane de euro din vânzarea fostelor activități legate de cărbune către statul grec, care a fost înregistrat în rezultatele financiare din T2 2023. În 2022, rezultatele înainte de impozitare au fost influențate pozitiv de 198 de milioane de euro, în principal legate de o reversare de 177 de milioane de euro a deprecierii investiției în noua unitate de lignit Ptolemaida V.

  • Profitul net s-a ridicat la 485 de milioane de euro de la pierderi de 9 milioane de euro în 2022.

  • Poziție financiară disciplinată, în ciuda investițiilor mari din 2023. PPC a menținut un grad de îndatorare (datorie netă/ EBITDA pro-forma) de 2x, cu mult sub plafonul autoimpus de 3,5x, datoria netă fiind de 3,2 miliarde de euro la 31.12.2023.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: