joi

25 aprilie, 2024

16 martie, 2016

darea in plataExtinderea garației statului pentru a acoperi și riscul dării în plată pentru creditele din programul ”Prima Casă”, un amendament pe care inițiatorul legii ar urma să îl propună deputaților, ar duce la reevaluarea nivelului datoriei publice a României și ar putea determina Comisia Europeană să recalculeze și deficitul bugetar, a declarat miercuri Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), coordonator al direcției de Trezorerie și datorie publică, la un eveniment găzduit de Banca Națională a României (BNR).

Secretarul de stat a precizat că volumul total al garanțiilor aferente programului Prima Casă se ridică la 3 miliarde de euro (circa 13,5 miliarde de lei), respectiv 2% din PIB.

”La indicatorul datorie publică în PIB, pe normele contabile europene, noi avem 39%. Acum garanția statului nu se ia la datorie publică decât în momentul în care ai trei rate consecutive neplătite. Abia atunci se apelează la garanție, atunci garanția intră la datorie. Asta înseamnă că am putea înfrunta din partea Comisiei o reevaluare a indicatorului datoriei publice și n-ar fi o surpriză să creștem brusc cu un indicator foarte important și sensibil, de la 39% datorie în PIB la 41%. Sau, mai mult, să reconsidere și retratarea deficitului. Într-o primă evaluare ex ante să spună dacă din 170.000 (de beneficiari ai programului Prima Casă, n.r.), 50.000 decid să predea cheile – înseamnă o valoare de un miliard de euro execuție. Execuția bugetului statului înseamnă deficit. Un miliard de euro înseamnă 0,7% în PIB (…) De aceea mi-e teamă de acel amendament. Sper să există înțelepciunea să nu fie propus și dacă e propus să nu treacă”, a declarat Enache Jiru.


”Dacă nu este exceptat (programul Prima Casă de legea dări în plată, n.r.), practic el nu-și mai atinge scopul pentru că garanția va deveni nulă. În cazul în care cineva care ia un credit pe Prima Casă. în cazul în care va vrea să dea în plată imobilul, banca nu va mai executa garanția (statului, n.r.), ceea ce înseamnă că îți crește riscul potențial al băncii”, a mai precizat el.

Săptămâna trecută, inițiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a precizat că va propune un amendament la legea dării în plată, prin care să clarifice faptul că statul va plăti garanția.

”Se va face o astfel de precizare în lege”, a declarat Zamfir, fiind completat de avocatul Gheorghe Piperea ”precizare că garanția statului se plătește”.

Potrivit prevederilor programului guvernamental ”Prima Casă”, băncile pot depunde cererea de plată a garanției statului după 60 de zile de restanțe la plata ratelor. Dacă debitorul dă în plată imobilul înainte de acest termen, banca nu poate recupera garanția de la stat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: