cursdeguvernare

vineri

25 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme folosite de armata israeliană împotriva Hamas

6 octombrie, 2024

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut oprirea livrării de arme care pot fi folosite în Fâșia Gaza împotriva grupării Hamas.

Eșecul de a obține o încetare a focului este „o greșeală, inclusiv pentru securitatea Israelului de mâine”, a spus președintele francez pentru France Inter.

Macron a făcut aceste delarații într-un interviu la emisiunea de radio franceză „Etcetera” de la France Inter, care a fost înregistrat pe 1 octombrie și difuzat sâmbătă.


„Cred că astăzi, prioritatea este să revenim la o soluție politică, să încetăm să livrăm arme pentru războiul din Gaza”, a spus Macron. El a spus că Franța nu mai livrează arme pentru Israel.

Regatul Unit a suspendat unele vânzări de arme către Israel, în timp ce SUA au oprit un transport de arme.

Acordul de încetare a focului, o prioritate

Macron a criticat, de asemenea, eșecul eforturilor diplomatice de a ajunge la o încetare a focului în Gaza. „Cred că nu suntem auziți”, a spus Macron, numind lipsa unui acord de încetare a focului „o greșeală, inclusiv pentru securitatea Israelului de mâine”. Va genera „resentimente” și „ură”, a adăugat el.

Pe măsură ce riscul unui război regional crește, Macron a spus că prioritatea ar trebui să fie „evitarea escaladării conflictului”.


În urma atacurilor israeliene succesive în Liban, el a spus că poporul libanez nu ar trebui să fie „sacrificat” și că Libanul nu ar trebui să devină „o nouă Gaza”.

Iran s-a oferit să sprijine eforturile de a ajunge la o încetare a focului în Liban, dar cu condiția foarte puțin probabilă ca Israelul să-și oprească campania militară în Gaza.

Libanul, în special, este de mult timp o preocupare specială pentru Franța, având în vedere că a fost pentru o perioadă (alături de Siria) o colonie în perioada Mandatului Francez de la începutul secolului al XX-lea (1919 – 1946). Parisul a cultivat în special legături cu minoritatea creștină maronită din Liban, care reprezenta la un moment dat aproape majoritatea populației din Liban.

Reacții din lumea arabă

Qatar, un mediator-cheie în negocierile pentru încetarea focului în Gaza, a numit declaraţia lui Emmanuel Macron, care a cerut să se oprească livrarea de arme către Israel, „un pas important şi binevenit spre încheierea războiului”, relatează presa franceză.

Şi Iordania a salutat remarcile liderului francez şi a subliniat „importanţa impunerii unei interdicţii complete asupra exportului de arme către Israel” şi „consecinţele reale” pentru acţiunile ţării.

Reacția lui Benjamin Netanyahu

„Ruşine”, s-a grăbit să răspundă premierul israelian Benjamin Netanyahu preşedintelui francez şi altor occidentali care cer embargouri asupra livrărilor de arme pentru ţara sa.

„În timp ce Israelul luptă împotriva forţelor barbariei conduse de Iran, toate ţările civilizate ar trebui să fie ferm alături de Israel. Cu toate acestea, preşedintele Macron şi alţi lideri occidentali îndeamnă acum la embargo asupra armelor pentru Israel. Ar trebui să le fie ruşine”, a declarat Netanyahu într-o înregistrare video şi un comunicat al biroului său.

Prim-ministrul a insistat asupra faptului că ţara sa duce un război pe mai multe fronturi împotriva organizaţiilor susţinute de Iran, duşmanul de moarte al Israelului.

„Iran impune un embargo asupra armelor pentru Hezbollah, houthi (rebeli din Yemen), Hamas şi celorlalţi mandatari ai săi? Bineînţeles că nu”, a spus el.

„Această axă a terorii este unită. Dar ţările care ar trebui să se opună acestei axe a terorii cer un embargo asupra armelor cu destinaţia Israel. Ce ruşine!”, a adăugat el.

Un an de la atacul Hamas asupra Israel

În acelaşi timp, armata israeliană şi-a declarat forţele în stare de alertă maximă înaintea comemorării zilei de 7 octombrie, de teama unor atacuri.

Bilanţul acestui atac se ridică la 1.205 morţi, majoritatea civili, împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi, potrivit AFP. Un an mai târziu, 97 de ostatici sunt încă ţinuţi în captivitate, dintre care 33 au fost declaraţi morţi.

Ca ripostă la atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat o operaţiune militară care a dus până acum la moartea a cel puţin 41.825 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit guvernului din Gaza condus de Hamas.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: