Liderii UE au convenit, vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, să scadă emisiile de carbon cu 55% până în 2030. A fost ultima decizie majoră adoptată la summit-ul de iarnă, reuniunea de două zile de la Bruxelles încheindu-se cu o discuție a liderilor UE 27 cu președintele BCE, Christine Lagarde.
”Uniunea Europeană este liderul luptei împotriva schimbărilor climatice”, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter.
Negocierile pe revizuirea țintei climatice s-au încheiat după miezul nopții de joi spre vineri din cauză că statele din Centrul și Estul Europei erau îngrijorate că vor fi obligate să suporte singure costurile ridicării ținței de reducere a emisiilor de carbon, de la 40% la 55%.
Pentru a reduce aceste temeri, rezoluția finală a Consiliului European le-a oferit asigurări statelor estice că vor avea susținere financiară și de reglementare. Documentul oficial stipulează că energia nucleară și gazele naturale pot constitui alternative la energia poluantă produsă cu cărbune.
Liderii UE au convenit ca reducerea emisiilor de carbon să se facă în același timp în toate țările Uniunii, decizie care pune sub presiune statele cu sisteme neperformante.
Acordul din Consiliu trebuie validat și de Parlamentul European, care a cerut o țintă și mai ambițioasă pentru 2030: o reducere de 60%.
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj publicat pe Twitter, că salută acordul cu privire la obiectivul climatic 2030 şi subliniază că, în acest domeniu, interesele ţării noastre sunt acoperite, ”inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie”.