sâmbătă

21 mai, 2022

Emil Boc pledează în continuare pentru desființarea județelor: S-ar distruge un sistem clientar vechi de 55 de ani

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 mai, 2021

Emil Boc, primarul Clujului, rămâne un susținător al desființării județelor și organizarea administrativă teritorială prin regiuni, după modelul european, o reformă ce nu a reușit să întrunească niciodată consensul clasei politice.

Doar o reformă administrativă serioasă poate contribui la modernizarea României și la distrugerea sistemului clientelar ce datează de 55 de ani, a declarat primarul orașului Cluj – Napoca, la o conferință organizată de ICDE și Expert Forum, citat de Știri de Cluj.

Declarația lui Emil Boc:

România nu are regiunea în Constituție (…) Soluția este modificarea Constituției, de a introduce regiunea în Constituție. S-a încercat în 2014, sa ajuns la Curtea Constituțională pentru că a fost greșit formulată și a căzut.


În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800 de mii de locuitori.

Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei.

Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR -ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit.

Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii.


Dacă se va face? Nu cred, pentru că nu se face nici asta, cu comunele.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sistem care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pfff și nu știam ca eram pregătiți de peste 55 de ani când erau regiunile ,care mult ,,bine” au adus.. Bravo dl Boc .Ne întoarcem în timp
    ..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pfff și nu știam ca eram pregătiți de peste 55 de ani când erau regiunile ,care mult ,,bine” au adus.. Bravo dl Boc .Ne întoarcem în timp
    ..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: