sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2016

centralaCetățenii elvețieni merg duminică la urne pentru a decide dacă statul va renunța la producerea de energie atomică.

Elveţia s-a angajat, în urma catastrofei nucleare de la Fukushima din 2011, să renunţe la energia nucleară în următorii ani, însă activişti care luptă împotriva acestiui tip de energie apreciază că agenda Guvernului nu este sufieint de rapidă şi au impus un referendum, în acest weekend, care să grăbească închiderea centralelor atomo-electrice, relatează The Associated Press.

Potrivit BBC, dacă opinia majoritară la referendum va fi pentru stoparea acestui tip de energie, atunci 3 dintre cele 5 centrale nucleare ar trebui închise în 2017, restul de 2 până în 2029. Cele cinci centrale atomo-electrice produc 40% din energia electrică consumată în Elveția.


Potrivit sondajelor de opinie, rezultatul referendumului nu poate fi anticipat, ambele curente de opinie fiind relativ egale. Verzii și Social-Democrații elvețieni insistă pentru închiderea reactoarelor elevețiene din cauză că acestea ar fi învechite, deci relativ nesigure.

Autoritățile elvețiene s-au angajat după dezastrul produs la Fukushima să oprească treptat producția de energie atomo-electrică, dar nu au avansat niciun calendar în acest sens.

Guvernul dar și reprezentanții industriei spun că închiderea acestor centrale nu se poate realiza rapid din cauza pericolului unor întreruperi în aprovizionarea cu energie electrică, care ar urma să se bazaze doar pe regenerabile și centrale pe cărbune.

elvetiaElveția este un stat mic, dens populat, iar niciuna dintre cele 5 centrale nu este amplasată la mai mult de 70 de km de un centru urban. Guvernul a distribuit populației din vecinătatea acestor centrale rezerve de pastile de iodiu, ca măsură de siguranță în cazul unor eventuale incidente.


Dn cauza îngrijorărilor populației, nicio centrală electrică nucleară nu a mai fost construită în Elveția după 1984.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: