Prima investiție a Tesla din Europa, fabrica din Germania, s-ar putea lovi de un obstacol major – neînțelegerile care există între Elon Musk, fondatorul fabricii de automobile electrice, și puternica grupare sindicală IG Metall, potrivit Bloomberg.
Conflictul este o urmare a refuzului Tesla de a semna contracte salariale colective standard în Germania. Anterior, compania ignorase o scrisoare de la IG Metall, prin care sindicatul chema la dialog. După aceste episoade, tensiunile dintre Tesla și gruparea sindicală au escaladat.
În cadrul unui protest organizat în Berlin, sute de muncitori au condamnat racolarea de către Tesla a unui manager cheie de la Daimler AG. Totodată, un lider local de sindicat i-a transmis lui Elon Musk să țină cont de faptul că acordurile salariale sunt esențiale pentru ca relațiile de muncă să nu fie marcate de conflicte.
Construcția fabricii avansează rapid, iar Elon Musk a reușit să depășească până acum obstacolele birocratice ce pot întârzia investițiile în Germania. Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a promis că Tesla va beneficia de tot ce este necesar pentru a pune uzina în funcțiune până la mijlocul anului 2021. Totodată, autoritățile locale au eliberat rapid autorizațiile de construcție, pentru a profita de ceea ce consideră a fi o oportunitate imensă de a revigora creșterea economică.
Unitatea de producție Tesla, prima fabrică auto din Germania din ultimele două decenii, ar urma să creeze 40.000 de locuri de muncă în estul Germaniei, o regiune care a rămas fără cea mai mare parte din industria grea în timpul celui de-al doilea război mondial. În același timp, în Germania, producătorii auto și furnizorii concediază zeci de mii de angajați deoarece odată cu trecerea la vehiculele electrice numărul de piese de asamblat scade, prin urmare și nevoia de angajați.