Îngrijorat de „tendinţa de corectitudine politică” a Inteligenței Artificiale, care prezintă un mare risc de a se întoarce împotriva omenirii, Elon Musk anunță TruthGPT, propria platformă de IA, menită să combată pericolele acestei tehnologii.
„IA (inteligenţa artificială) este poate mai periculoasă decât designul greşit şi mentenanţa inadecvată a avioanelor sau producţia greşită de maşini şi chiar dacă pericolul este perceput ca fiind mic, această probabilitate nu este deloc trivială. Are potenţialul să distrugă civilizaţia umană. Mă îngrijorează faptul că IA este programată să fie corectă politic, adică să fie neadevărată, să spună lucruri neadevărate. Aşa că voi crea ceva ce am denumit „TruthGPT” adică o IA care caută adevărul la maximum şi încearcă să înţeleagă natura universului. Asta cred că este cea mai bună şi sigură cale în sensul că o IA căreia îi pasă de înţelegerea universului este mai puţin probabil să anihileze oamenii pentru că suntem o parte interesantă a universului. Să sperăm”, a declarat Elon Musk, pentru Fox News, post de televizune citat de Știri TVR.
Mai multe site-uri de profil au relatat de câteva săptămâni că Elon Musk investeşte în domeniul inteligenţei artificiale. Miliardarul de origine sud-africană a înfiinţat în luna martie o nouă companie specializată în acest domeniu, denumită X.AI, al cărei sediu general se află în Nevada.
O chestiune de afaceri – Elon Musk a părăsit start-up-ul care a creat ChatGPT, înainte de apariția platformei IA
Potrivit Financial Times, noua companie ar trebui să rivalizeze cu OpenAI, start-up-ul californian care a creat ChatGPT, o inteligenţă artificială de ultimă generaţie capabilă să interacţioneze cu oamenii şi să producă tot felul de texte la comandă.
(Citiți și: ”Inteligența Artificială din chatbot-uri poate genera „halucinații”- avertizează șeful Google Search”)
De la lansarea sa în noiembrie 2022, succesul acelei interfeţe a dat startul unei veritabile curse în domeniul acestei tehnologii cu potenţial ridicat.
În februarie, Elon Musk a lăsat să se întrevadă intenţiile sale atunci când a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Lucrul de care avem nevoie este TruthGPT”.
El este unul dintre cofondatorii OpenAI în 2015, înainte de a părăsi însă acel start-up în 2018.
De atunci, Musk a criticat compania californiană, declarând pe Twitter, în decembrie 2022, că aceasta antrenează inteligenţa artificială pentru a fi „woke” (termen ce desemnează o parte a stângii americane), adică pentru „a minţi”.
Elon Musk: Tehnologia IA are potențialul de distruge civilizația
Luni, Elon Musk, semnatar al unui apel recent prin care s-a cerut o pauză în cercetările ce vizează AI de ultimă generaţie, a spus că această tehnologie „are potenţialul de a distruge civilizaţia” şi a cerut înfiinţarea „unui regulator” în acest sector de activitate.
Potrivit Financial Times, renumitul antreprenor i-a recrutat recent pe Igor Babuschkin şi Manuel Kroiss, care au lucrat în trecut la DeepMind, divizia dedicată AI în cadrul Alphabet (grupul care deţine Google).
Elon Musk ar fi cumpărat, de asemenea, 10.000 de procesoare grafice – computere necesare pentru antrenarea modelelor de limbaj -, baza sistemelor AI generative, mai scrie Știri Tvr.
****