miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2014

Adoptarea legislaţiei privind imigraţia, prin ordinul executiv al preşedintelui Barack Obama nu aduce nicio schimbare în legislaţia care vizează reformarea programului Visa Waiver. Cetăţenii ţărilor care incluse în acest program pot să călătorească în SUA fără a mai avea nevoie de viză.

Una dintre temele permanente pe agenda discuţiilor româno-americane a fost eliminarea obligativităţii vizelor pentru români, iar autorităţile române au sperat mereu în modificarea criteriilor de admitere a ţărilor în acest program. Modificări care sunt stipulate în noua legislaţie, dar care nu a fost adoptată tocmai din cauza dezacodurilor dintre republicani şi democraţi.

Iar legislaţia privind Visa Waiver era inclusă la pagina 739 a marii reforme a imigraţiei iniţiată de preşedintele Barack Obama. Atâta vreme cât acestă legislaţie era blocată în Congres, ceea ce s-a întâmplat în ultimii 6 ani, adică de la începutul primului mandat al preşedintelui american – nici şansele ca România să se apropie de includerea în program şi ca românii să călătorească fără vize în SUA nu existau.


Vestea că preşedintele Barack Obama urmează să adopte pachetul imigraţiei prin ordin executiv (echivalentul ordonanţelor de urgenţă, fără să mai aibă nevoie de aprobarea unui congres care nu se pune de acord şi blochează legislaţia) ar fi fost una bună pentru români.

Nu ar fi însemnat eliminarea automată a vizelor de călătorie în SUA – pentru că România trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver şi la care este încă restantă – dar ar fi flexibilizat criteriile.

Iar cea mai importantă modificare pentru România ar fi fost creşterea ratei de refuz de la 3% – greu de atins de România în perioada imediat următoare – la un prag mai aproape de valoarea la care o are acum ţara noastră.

În anul fiscal 2013 (ultimul pentru care există date), ţara noastră a avut o rată de respingere a solicitărilor de viză de 11,5%. Totuşi, ea este pe un trend descrescător, graţie eforturilor coroborate ale MAE şi ale Ambasadei SUA la Bucureşti de a informa solicitanţii de viză.


Rata mare de respingere era cauzată de faptul că aplicaţii mergea fie cu dosarul incomplet, fie aplicau din nou pentru viză, chiar dacă obiectiv, condiţiile pentru care fuseseră respinsi nu fuseseră schimbate.

Ambasada SUA: Nicio schimbare la această legislaţie

cursdeguvernare.ro a întrebat Ambasada SUA dacă legislaţia adoptată prin ordin executiv de preşedintele Obama joi include şi legislaţia de revizuire a criteriilor programului Visa Waiver.

„Nu a fost anunţată nicio schimbare în criteriile programului Visa Waiver”, a transmis Ambasada SUA publicaţiei cursdeguvernare.ro.

Surse diplomatice consultate de cursdeguvernare.ro au spus, de asemenea, că legislaţia privind Visa Waiver nu ar fi fost inclusă în pachetul aprobat de preşediintele american.

Ambasada SUA mai precizează că „cerinţele pentru ca o ţară să fie inclusă în programul Visa Waiver sunt stipulate de legea americană”. Prin urmare, condiţiile rămân în continuare neschimbate.

Potrivit acesteia, există o serie de acorduri care trebuie încheiate şi semnate înainte ca o ţară să poată intra în Programul Visa Waiver, precum şi criterii obiective pe care o ţară trebuie să le îndeplinească pentru a intra în program

România mai are cel puţin un acord de semnat, privind prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, aşa cum spunea Hoyt Yee, oficial din Departamentul de Stat într-o vizită făcută acum câteva luni la Bucureşti.

În plus, în 2014, nu anticipa ca rata de refuz să scadă sub 3% – adică aproape 9 puncte procentuale – , pentru a fi îndeplinit şi acest criteriu obiectiv.

Criteriile pentru ca o ţară să fie inclusă în VWP

Ţările incluse în VWP, ai căror cetăţeni pot călători în scopuri turistice sau de afaceri în SUA, fără necesitatea unei vize, trebuie să îndeplinească anumite criterii:

  • să permită cetăţenilor americani să călătorească pe teritoriul lor fără vize, pentru o perioadă maximă de 90 de zile
  • să aibă paşapoarte biometrice
  • o rată foarte mică de refuz la solicitarea de vize – sub 3%
  • ţările respective trebuie să demonstreze că au un control foarte bun asupra frontierelor proprii

Ţările incluse în VWP:

Click pe imagine pentru mărire

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: