miercuri

17 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2020

Conducerea CSM s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, pentru a pleda în fața acestuia în favoarea menținerii pensiilor speciale ale magistraților.

Întrevederea, despre care Administrația Prezidențială nu a transmis nimic, deocamdată, a avut loc în contextul în care șeful statului a primit spre promulgare legea ce elimină aproape toate pensiile speciale, inclusiv pe cea a magistraților. Proiectul a trecut marți de Camera Deputaților, fără niciun vot împotrivă.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea conducerii CSM, după cum menționa un anunț de miercuri al Administrației Prezidențiale. Este prima solicitare de acest fel făcută de CSM.


Până acum, președintele Iohannis s-a mai întâlnit cu reprezentanți ai acestei puteri a statului, în următoarele contexte:

  • anul trecut, înaintea referendumului pe tema Justiției, Klaus Iohannis a invitat la consultări și CSM, procurorul general, președintele ICCJ și membri ai organizațiilor din  domeniu.
  • în 2016, preşedintele s-a întâlnit cu judecătorii Curții Constituționale, la solicitarea lui Augustin Zegrean. La respectiva întâlnire “s-a subliniat importanța asigurării independenței justiției constituționale, ca una dintre principalele garanții ale statului de drept”, iar președintele „a evidențiat rolul CCR în promovarea cooperării loiale dintre instituțiile statului”, se spune în comunicatul de la Cotroceni.

Desființarea pensiilor magistraților, neconstituțională – Există deja decizii CCR în acest sens

Legea va fi, cel mai probabil, declarată măcar parțial neconstituțională, întrucât există deja o decizie a CCR privind imposibilitatea desființării pensiilor în regim special primite de judecători și procurori.

În Decizia nr. 873 din 2010, CCR declara că pensiile primite de magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci o compensație a absenței unor drepturi fundamentale, a impunerii unor  incompatibilități stabilite la nivel constituțional pe parcursul întregii cariere profesionale, precum și responsabilitățile și riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu. În opinia CCR, “statutul constituțional al magistraților… impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”.

Declarația purtătorului de cuvânt al CSM, comunicată după întâlnirea CSM cu președintele României:


In cadrul discutiilor au fost sustinute argumentele CSM privind subiectul pensiei de serviciu a magistratilor, cu referire la deciziile Curtii Constitutionale in materie si reglementarile internationale.

Curtea Supremă sesizează CCR, instanțele și-au limitat activitatea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, în ședința Secţiilor Unite, sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la legea care elimină pensiile magistraţilor. Sesizarea priveşte actul normativ în întregime, fiind reţinute vicii de neconstituţionalitate „atât de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”.

Mai multe instanțe din țară, printre care se numără și Tribunalul și Curtea de Apel București, au declanșat diferite forme de protest ce afectează derularea proceselor.

În unele cazuri sunt judecate doar cazurile urgente, iar în altele, suspendarea activității în diferite intervale ale zilei.

La Curtea de Apel Constanța, de exemplu, magistrații au stabilit amânarea cauzelor, dar și încetarea desfășurării ședințelor de judecată la ora 16:00 pe o perioadă nedeterminată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: