sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 octombrie, 2014

Niculae Havrileţ, preşedinte ANRE

Monitorul Oficial (Nr. 780 din 27.10.2014) a publicat luni ordinul ANRE prin intermediul căruia se stabilesc măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii noncasnici în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate.

Potrivit respectivului ordin, clienţii noncasnici trebuie să îşi aleagă un furnizor de gaze naturale şi să încheie cu acesta un contract de vânzare-cumpărare, fie prin negociere directă a preţului şi a condiţiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului respectiv, până cel târziu la data de 31 decembrie 2014, în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate.

ANRE a aprobat miercurea trecută şi ordinul legat de procedura de schimbare a furnizorului de electricitate, care prevede, printre altele, posibilitatea înlocuirii firmei de furnizare în orice zi calendaristică, scurtarea procedurii şi eliminarea condiţiei privind plata facturii.


Măsura a pus în acord legislaţia autohtonă cu cea europeană în domeniu, ca efect al unei foste decizii de demarare a unei proceduri de infrigement împotriva României.

Preşedintele ANRE Niculae Havrileţ a declarat pentru cursdeguvernare.ro că micii consumatori casnici nu au niciun interes să apeleze la prevederile acestui ultim ordin. “Deocamdată, populaţia nu este interesată să schimbe furnizorul pentru că beneficiază de un preţ reglementat până în 2021. Acest preţ reglementat pentru utilizatorii casnici este cu 40% mai mic decât cel din piaţa liberă”, afirmă Niculae Havrileţ.

Între teorie şi situaţia din teren

O schimbare astăzi a furnizorului de energie electrică nu aduce niciun fel de beneficiu consumatorului mic.

În teorie, schimbarea furnizorului de energie enectică poate aduce avantaje: preţuri mai mici, servicii mai bune sau alte beneficii.


Realitatea din teren este următoarea:

Accesul la informaţii este dificil. O listă a furnizorilor de energie electrică este disponibilă pe site-ul ANRE. Conform acesteia, există 5 distribuitori autorizaţi (E.ON Energie, CEZ Vânzare, ENEL Energie, Electrica Furnizare şi ENEL Energie Muntenia) care îşi împart foarte exact teritoriul naţional în care activează.

Lista poate fi consultată AICI

Interes limitat al furnizorilor. În acest moment, există alternative pe piaţa furnizării de energie electrică- surse din piaţa energiei vorbesc de un număr de aproximativ 50 de furnizori activi. Unul dintre aceştia este, de exemplu, Energy Holding, însă această companie este interesată, potrivit unor surselor citate, exclusiv de clienţii mari din industrie. Extinderea serviciilor către piaţa micilor consumatori presupune investiţii semnificative în personal şi instrumente de măsură şi control, însă acest tip de investiţii nu este luat în calcul în acest moment

Preţ şi servicii. Schimbarea furnizorului de energie nu aduce o îmbunătăţire a serviciilor oferite- firmele care reprezintă alternativa teoretică la actualii furnizori utilizează aceleaşi reţele şi vând curent electric la aceeaşi parametri tehnici. Preţul poate fi negociat teoretic însă apar probleme în legătură cu eventualele avarii din reţea care nu pot fi remediate de noul furnizor.

Anunţul ANRE

“Documentul reprezintă o îmbunătăţire a procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/2009, cu modificările şi completările ulterioare şi a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislaţia Uniunii Europene”, arată un comunicat al autorităţii de reglementare.

Printre modificările aduse în favoarea consumatorilor prin acest ordin sunt eliminarea posibilităţii suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică, precum şi prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Comitetul de Reglementare al ANRE a mai aprobat miercuri alte două ordine, privind modalităţile de informare a clienţilor finali de către furnizorii de gaze naturale cu privire la condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, respectiv de stabilire a unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii noncasnici în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate.

Măsurile Comisiei Europene

Comisia Europeană a decis pe data de 17 octombrie retragerea cererilor de chemare în judecată a României în cazul netranspunerii directivelor din Pachetul 3 Energie, atât în ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, cât şi sectorul energiei electrice.

Comisia Europeană demarase procedura de infringement pe 29 septembrie 2011, acuzând neimplementarea celui de-al treilea pachet legislativ al UE privind liberalizarea pieţei interne de energie. România era acuzată că nu a transpus complet şi la timp în legislaţia naţională directivele europene privind piaţa unică de energie electrică (directiva europeană 72/2009) şi respectiv de gaze naturale (directiva europeană 73/2009).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: