vineri

1 martie, 2024

19 aprilie, 2018

Tensiunile acumulate în relația greco-turcă au urcat la cote alarmante după ce, potrivit publicației Kathimerini, avioane de luptă ale Turciei au șicanat un elicopter care îl transporta pe premierul Greciei, Alexis Tsipras.

Aparatul de zbor Chinook în care se aflau premierul Greciei și amiralul Evangelos Apostolakis a fost interceptat de aviația turcă în zborul din insula Ro către Rodos în după-amiaza zilei de marți.

Elicopterul zbura deasupra Mării Egee, la 500 de metri deasupra mării, când două avioane de vânătoare ale Turciei au coborât de la altitudinea de 3.000 de metri și au cerut pilotului grec să le anunțe planul său de zbor. Pilotul l-a informat pe premier despre solicitarea primită și a contactat aviația greacă, care imediat a ridicat de la sol 2 două avioane de vânătoare.


În momentul în care aviația greacă a interceptat elicopterul care îl transporta pe prim-ministru avioanele turcești se retrăseseră în interiorul propriului spațiu aerian.

”Aflat pe insula Kastellorizo din sud-estul Mării Egee în cursul zilei de marți, Alexis Tsipras a spus că Grecia își va apăra principiile în toate modurile posibile și nu va ceda un centimentru din teritoriul său”, scrie joi Kathimerini.

Remarca atribuită premierului grec apare într-un moment tensionat al relațiilor cu Turcia, președintele Erdogan vorbind de ”revizuirea” Tratatului de la Lausanne, care trasează din 1923 granița dintre cele două state

În ultimele luni s-au înregistrat o serie de incidente aviatice și navale între cele 2 state purtate în Marea Egee, acolo unde se află mai multe insule disputate de Grecia și Turcia.


Incidentul aviatic în care a fost implicat premierul Greciei a avut loc la scurt timp după un accident tragic, petrecut săptămâna trecută: un pilot grec a murit prăbușindu-se cu avionul în zborul către bază după o misiune de interceptare a unor avioane de luptă turcești, la aproximativ 10 mile nautice nord de insula Skyros.

Potrivit presei de la Atena, avioanele turcești au încălcat spațiul aerian grec numai în luna aprilie de peste 30 de ori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: