marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 iulie, 2021

studenti cursuriAsumarea de către Guvern, prin memorandum, a proiectului “România Educată”, trebuie urmată imediat de stabilirea calendarului de implementare și de formarea grupului care se va ocupa de aplicare, atrag atenția Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-un punct de vedere comun.

De asemenea, solicită printr-un comunicat cele două organizații, dezbaterile, modificările și adoptarea de către Parlament trebuie să decurgă rapid, astfel încât până la sfârșitul anului proiectul să fie și promulgat.

Comunicatul comun al CNE și ANOSR:


Câte generații mai așteaptă „reformele”? Reprezentanții elevilor și ai studenților așteaptă de la guvern acțiuni concrete pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ

Consiliul Național al Elevilor și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită Guvernului României să treacă de la planificări și anunțuri de intenție la acțiune, asumându-și în memorandumul pe care îl va aproba ca urmare a asumării proiectului „România Educată” crearea unui calendar ambițios prin care un grup de experți și actori reprezentativi, incluzând reprezentanții elevilor și ai studenților, să elaboreze proiectul de modificare a legislației primare în domeniul educației, astfel încât, până la finalul acestui an, modificările rezultate ca urmare a concluziilor proiectului „România Educată” să fie aprobate de Parlament și promulgate.

În ultima săptămână, Administrația Prezidențială a organizat o serie de consultări la care au luat parte, în ordine, liderii coaliției de guvernare, membrii comisiilor de învățământ din Parlamentul României și reprezentanți ai societății civile, prezentând concluziile proiectului „România Educată”, inițiat de Președintele României. La finalul consultărilor, autoritățile au anunțat faptul că Guvernul își va „asuma țintele proiectului”, prin memorandum, în această săptămână. Mai mult decât atât, a fost anunțată constituirea unui „grup transpartinic” pentru implementarea viziunii și a direcțiilor de acțiune din proiect.

Reprezentanții elevilor și ai studenților consideră că Guvernul României trebuie să acționeze ferm, concret și cu celeritate, pentru a transpune în realitate concluziile proiectului, asumările din programul de guvernare și solicitările beneficiarilor educației.


Aprobarea memorandumului în guvern trebuie să presupună, din însuși conținutul acestuia, adoptarea subsecventă și urgentă a unui calendar de implementare care să demonstreze intenția reală de a îmbunătăți sistemul de învățământ, crescând calitatea și echitatea pentru elevi și studenți și sancționând neperformanța și impostura.

Implementarea proiectului necesită mecanisme de follow-up și finanțare, la elaborarea și monitorizarea cărora să participe permanent, în toate etapele, reprezentanții beneficiarilor educației.

În caz contrar, nu se oferă vreo garanție că sistemul de învățământ va fi reformat prea curând, urmând să ne vedem, peste ani, în același punct din care am plecat, fără a avea parte de vreun progres.

Amintim, în acest context, că, la momentul de față, nu este funcțional un departament sau altă structură care să coordoneze implementarea proiectului. Câtă vreme punctul de pornire prezentat de Administrația Prezidențială este reprezentat de un document de viziune, operaționalizarea acestuia, incluzând opțiuni de politică publică în stabilirea reglementărilor primare și a reglementărilor subsecvente (hotărâri de guvern, ordine de ministru), este un proces care va presupune un efort susținut, a cărui asumare reală de guvern presupune stabilirea de termene scurte și de responsabili de a căror performanță depinde succesul obiectivelor propuse.

„După ani de consultări și grupuri de lucru, avem forma finală a viziunii proiectului România Educată. Proiectul vizează toate ariile relevante din sistemul de învățământ preuniversitar și nu numai, oferind un fir roșu decidenților pentru implementarea reformei educaționale. Cu toate acestea, inacțiunea Guvernului României atunci când vine vorba despre transpunerea viziunii în lege poate transforma întregul proiect într-o strategie de sertar, ce va fi uitată peste câteva luni. Avem nevoie de un calendar bine pus la punct pentru fiecare etapă în parte și de o unitate specializată, la nivel guvernamental, care să coordoneze și să monitorizeze implementarea proiectului. Altminteri, peste 4 ani, vom fi în exact aceeași situație, întrebându-ne unde am greșit”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: