duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2022

UPDATE:
Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, în localitatea Kulata, la granița cu Grecia.
Ea urmează să fie extrădată în România de către autoritățile bulgare

***

Informația inițială:

Poliția Capitalei a anunțat oficial, joi seară, că Elena Udrea – condamnată definitiv la închisoare în dosarul Gala Bute – a părăsit România în cursul dimineții cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței. Ea a fost condamnată definitiv la 6 ani cu executare în vechiul și celebrul dosar ”Gala Bute”.


Conform Poliției, până la momentul pronunțării deciziei instanței nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții împotriva Elenei Udrea. Ea a fost dată joi seară în urmărire națională, aceasta fiind prima etapă în procedura judiciară.

Scenariu cu repetiție

Conform procedurii, Elena Udrea ar fi trebuit să se predea Poliției imediat după pronunțarea sentinței, în caz contrar Poliția fiind obligată să meargă să o ridice pentru a pune în aplicare decizia instanței. În cursul după-amiezii, reprezentanții Poliției nu au găsit-o acasă pe Elena Udrea.

Surse judiciare afirmă că Elena Udrea a părăsit țara în cursul dimineții, pe la Vama Giurgiu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o în 2018 pe Elena Udrea la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. După pronunțarea sentinței, autoritățile aveau să constate, la fel ca joi, că Elena Udrea plecase din România, tot pe la Vama Giurgiu.


Ea a mers inițial în Grecia, apoi în Costa Rica, unde a cerut statut de refugiat. A fost arestată în 2018 în baza unui mandat de urmărire internațională, moment în care a cerut azil politic.

Cererea pentru azil politic depusă de Elena Udrea în Costa Rica a fost respinsă în martie 2019.

Adusă în țară, Elena Udrea a făcut contestație în anulare a sentinței ÎCCJ din 2018, în baza unei decizii CCR care viza legalitatea constituirii completelor de 5 judecători de la Instanța supremă.

Decizia definitivă a ÎCCJ

Elena Udrea a fost condamnată joi de Înalta Curte de Casație la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Decizia este definitivă, instanța respingând constestația în anulare și menținând sentința inițială din 2018.

Elena Udrea a fost reprezentată în proces de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.

Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

La închisoare vor ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, precum şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) – 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) – doi ani şi şase luni cu suspendare.

Pe de altă parte, prin respingerea contestaţiei DNA a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. Cu Seb. Ghita in frunte,
  Fugarii se duc inainte,
  Nici Udrea nu se lasa,
  Pentru ca nu-i pasa,
  Cu institutii de forta degeaba,
  Ce nu le doare la basca!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

 1. Cu Seb. Ghita in frunte,
  Fugarii se duc inainte,
  Nici Udrea nu se lasa,
  Pentru ca nu-i pasa,
  Cu institutii de forta degeaba,
  Ce nu le doare la basca!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: