Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult›
06.04.2021
Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult›
05.04.2021
Electrocasnicele se vor vinde cu noi etichete energetice, după reclasificarea consumului lor de electricitate
de Adrian N Ionescu , 1.3.2021
De la 1 martie s-a schimbat regimul de clasificare și de etichetare energetică a produselor electrocasnice, cu excepția celor de iluminat, care vor fi reclasificate de la 1 septembrie 2021, potrivit reglementărilor europene.
Noile etichete sunt menite să facă mai bine diferența între diferitele clase de eficiență energetică.
Clasificarea veche nu mai e eficace
Electrocasnicele și-au crescut performanțele până într-atât încât marea majoritate au ajuns în categorii „A”, urmat de mai multe semne +.
Aproape toate electrocasnicele depășesc în prezent performanțele pentru categoria „simplu A”, iar în B,C,… G nu mai sunt aproape deloc.
De acum, în categoria A nu se va mai încadra nici un produs nou, deocamdată, așa cum s-a îmtâmplat la începutul campaniei de etichetare.
În 2004, după extinderea campaniei de etichetare, majoritatea modelelor se aflau în clasele cele mai joase (și anume E, F, G). Apoi noile modele s-au clasat mai bine, până s-a ajuns la situația actuală, în care majoritatea noilor modele fac parte din clasele superioare (A+++, A++, A+).
De exemplu, circa 2/3 din frigiederele și mașinile de spălat vândute în 2006 în Europa erau etichetate doar „A”, dar în 2017, 90% aveau etichete A+, A++, A+++, potrivit Comisiei Europene.
În plus față de reclasificarea din punct de vedere al eficienţei, etichetele vor avea un cod QR cu ajutorul căruia consumatorii vor putea obține informații suplimentare, oficiale (fără caracter comercial) prin scanarea codului cu un telefon și interogarea bazei de date European Product Database for Energy Labelling (EPREL).
Cu excepția lămpilor de iluminat, al căror termen este 1 septembrie, de la 1 martie, electrocasnicile noi noi puse în vânzare va trebui să aibă noile tipuri de etichete în termen de două săptămâni. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021.
Este vorba de:
- frigidere,
- mașini de spălat, inclusiv pentru vase,
- televizoare și monitoare și afișaj video.
Succesul „pe factură” al etichetării energetice
Cumpărătorul unui produs electrocasnic din UE a economisit circa 285 de euro pe an, de la introducerea etichetării energetice, iar măsurile de eficiență energetică au dus la venituri suplimentare de 66 de miliarde de euro pentru companiile europene, potrivit Comisiei Europene.
Reglementările privind etichetarea energetică urmează să ducă la economisirea a circa 230 megatone echivalent petrol până în 2030, potrivit estimărilor Executivului European.