miercuri

31 iulie, 2024

30 septembrie, 2020

Scăderea prețului la energia regenerabilă și costurile în creștere ale certificatelor de emisii de gaze de seră vor face rentabilă folosirea tehnologiilor deja existente pentru înlocuirea cu electricitatea a combustibililor fosili în procesele industriale, în anii ce vin,  potrivit analizelor McKinsey.

Tehnologiile deja disponibile în prezent pot face, astfel, ca electricitatea să înlocuiască jumătate din consumul global de combustibili fosili (mai ales gazele naturale), repartizat în procesele de:

  • cracare și reformare catalitică, care storc toate fracțiile de benzină și motorină și  produc materia primă pentru petrochimie. Circa 16 – 17% din consumul total de combustibili fosili în industrie (66 miliarde de GigaJouli) se folosesc în aceste procese industriale pentru obținerea de temperaturi de până la 1.000 °C.
  • uscare, topire, evaporare, distilare (18% din total, pentru temperaturi de până la 400 °C);
  • spălarea, clătirea și prepararea alimentelor (15% din totl consum de combustibli fosili, pentru temperaturi de până la 100 °C).

Decizia unei companii industriale de electrificarea proceselor sale este de importanță strategică, dar depinde de jocul prețurilor.

Jocul prețurilor

Pentru majoritatea echipamentelor industriale în care este folosit combustibilul (cuptoare și boilere), costul acestuia este de 10 ori cât costul echipamentului pe durata sa de viață. Înlocuirea echipamentului ar fi deci rațională.

Totuși, „electrificarea depinde hotărâtor de prețul de diferența dintre costul energiei pentru funcționarea unui echipament alimentat electric, față de cel al unui alimentat cu combustibil fosil. (…) În mult zone un joule de electricitate este mai scump decât un joule produs cu combustibil fosil, din moment ce electricitatea este produsă cu combustinbili fosili”. Cu excepția clădirilor și transportului, unde electricitatea este mai eficientă, spune raportul McKinsey.


Acolo unde prețul gazelor sau cărbunelui este la media globală, prețul electricității ar trebui să fie mult sub pragul de 70 de dolari / MWh, pentru ca tranziția completă la electricitate să fie justificată economic, potrivit  sursei citate.

Calea hibridă

Considerentele practice pot încetini tranziția pentru multe companii, regiuni și procese și de aceea echipamentele hibride pot fi, de la caz la caz, o soluție eficientă, mai ales prentu procesele de uscare și topire, ale căroro consum de combustibil contează pentru 35% din consumul de combustibil în industrie.

De aceea, primul pas al tranziției este folosirea echipamentelor hibrid, disponiblie în variante de rentabilitate diferite pentru procesele industriale care au nevoie de temperaturi de până la 400 °C.

Cu echipamentele hibride, companiile capătă acces la mai multe opțiuni eficiente:  să folosească  electricitatea atunci când aceasta costă mai puțin decât combustibilii (ca atunci când producția de regenerabile este la vârf); sau să se întoarcă la combustibili când electricitatea se scumpește. Cu condiția ca operatorii rețelelor să recompenseze companiile folosesc electricitatea atunci când oferta este mare, scutindu-i de complicații.

Tendințele sunt în consolidare.

Companiile americane din industria prelucrătoare, de pildă, își propun în medie să ajungă la un grad de electrificare de 45% până în 2035. Mai mult, trei din patru companii prelucrătoare își propun să-și asigure din resurse regenerabile 60% din nevoia de energie,  potrivit unui studiu Deloitte.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: