La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

“Electocursul”, iniţiativa PSD pentru conversia creditelor în valută: Amendamente BNR şi protestele bancherilor

de Mariana Bechir 24.9.2014

Proiectul de lege pentru conversia creditelor în monedă străină se află la Camera Deputaților, după ce a fost adoptat, la 18 iunie, de către Senat.

Dacă va fi votat și în camera decizională, băncile vor fi obligate să accepte conversia contractelor de credit în monedă străină, inclusiv a celor aflate în derulare, într-o monedă alternativă, la solicitarea celor care au făcut împrumuturi, fără comisioane, fără costuri adiţionale sau garanţii suplimentare.

Miza care le dă bătăi băncilor este cursul la care se va face conversia, acesta fiind una din capetele de bază ale controversei.

Inițiatori proiectului sunt 131 de parlamentari, majoritar din PSD.

Trei mari bănci amenință cu sesizarea Comisiei Europene

Potrivit deputatului PDL Gheorghe Ialomițeanu, la discuțiile de marți din Comisia pentru buget și finanțe s-ar fi discutat despre trei mari bănci ce ar fi amenințat că se vor adresa Comisia Europeană și îi vor cere să declanșeze procedura de infringement, dacă legea trece în forma adoptată de Senat.

Informația le-a fost furnizată parlamentarilor de către şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

“Domnul Cinteză a spus că, dacă se aprobă aşa ceva în această formă, dacă rămâne iniţiativa aceasta, trei mari bănci au venit la Banca Naţională şi au spus că vor sesiza Comisia Europeană ca să declanşeze procedura de infringement pe România. Domnul Cinteză a atenţionat că băncile vor înregistra pierderi dacă va fi adoptată iniţiativa PSD, pentru că creditele vor fi transformate în lei la un curs mai mic decât cursul la care vor fi retrase depozitele constituite în franci”, a explicat Gheorghe Ialomiţianu.

Situația, în cifre, prezentată de Asociația Română a Băncilor (ARB):

  • Vânzările de credite garantate cu ipoteci imobiliare acordate persoanelor fizice se ridicau la aproximativ 18 milioane de euro în 2012. Rata medie de recuperare era de 45,26%.
  • “Valoarea vânzărilor de credite garantate cu ipoteci este destul de redusă, dacă analizăm volumul creditului ipotecar și a creditului de consum garantat cu ipoteci care totalizează 14,6 miliarde euro”.
  • Creditele pentru locuințe au o pondere de aproximativ 17% în totalul creditului neguvernamental aflat în sold.
  • Volumul creditelor pentru locuințe se ridică la 8,2 miliarde euro, la finele lunii martie 2014, acestea fiind acordate preponderent în valută.
  • Pe segmentul populației, ponderea datoriilor financiare în valută se situa la 67% în iulie 2013.

Mihai Bogza – președinte al CIS și al Bancpost: Principala problemă a sistemului bancar este lipsa de predictibilitate

Legea de conversie a creditelor în valută este doar una dintre reglementările în domeniu discutate în această perioadă și care îngrijorează pe unii dintre jucătorii de pe piața financiară, din cauza lipsei de predictibilitate.

“Principala problemă a sistemului bancar în prezent este lipsa de predictibilitate. Ştiţi câte proiecte de lege dăunătoare sistemului bancar sunt în discuţie în acest moment – legea falimentului persoanelor fizice, legea privind conversia creditelor din valută în lei. Aceste măsuri statul s-a angajat cu FMI că nu le va adopta. Cum poate mediul economic să-şi facă planuri de afaceri, când vii cu măsuri pe care ţi le-ai asumat că nu le iei prin acordul cu FMI şi cu Uniunea Europeană?”, a declarat marți Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CSI) și, totodată, preşedinte al Bancpost.

Directiva europeană

O astfel de reglementare era însă previzibilă, după publicarea în februarie a Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale.

Inițiatorii proiectului din Parlament au menționat în expunerea de motive că legea va veni în “întâmpinarea” reglementării Statele membre sunt obligate să preia Directiva în legislația națională, până la 1 martie 2016.

Directiva dorește stimularea practicilor responsabile în domeniu, pentru evitarea efectelor sociale ale executării silite. Ea va oferi o protecție mai mare clienților băncilor și ai altor instituții financiare, și ar trebui să crească stabilitatea financiară.

Băncile sunt îndemnate să manifeste “indulgență rezonabilă” înainte de inițierea procedurii de executarea silită și sunt obligate să prevadă prin contract posibilitatea conversiei creditului într/o monedă alternativă, în condiții clar specificate.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu: Observațiile BNR au fost ignorate

Guvernul a fost de acord cu demersul celor 131 de parlamentari, dar a recomandat respectarea punctului de vedere al BNR.

Acest punct de vedere a fost exprimat într-o scrisoare trimisă președintelui Comisiei de buget – finanțe din Camera Deputaților, de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. Acesta precizează în preambul că observațiile instituției au fost ignorate și cere introducerea lor în varianta care va fi votată la Camera Deputaţilor:

  • Banca centrală nu se opune aplicării măsurii și la creditele aflate în derulare, cum se prevede în proiect.
  • instituţia cere ca la art. 14 “să se prevadă dreptul consumatorului la conversia creditului în valută și condițiile în care se realizează conversia“.
  • trebuie explicată sintagma “fără costuri suplimentare“, deoarece nu este clar dacă se referă la comisioane de conversie sau la valoarea creditului inițial. BNR precizează că nu se poate păstra aceeași rată a dobânzii în urma conversiei, deoarece ar avantaja debitorul, dar produce pierderi creditorului. În opinia băncii centrale, legea trebuie să prevadă obligația creditorului de a stabili condițiile de conversie (dobânzi și comisioane), astfel încât nivelul acestora să se situeze cel mult la nivelul costurilor aferente creditelor de același tip aflate în oferta băncii la momentul conversiei.
  • nu este de acord cu textul de la Senat, care permite orice monedă solicitată de consumator, întrucât ar menține situația actuală și ar expune unor riscuri suplimentare și clienții și băncile
  • moneda alternativă, propune BNR, ar putea să fie cea în care consumatorul  își primește salariul, sau moneda statului membru UE unde își avea reședința clientul, în momentul semnării contractului de credit.

(DESCĂRCAŢI AICI PROIECTUL APROBAT ÎN SENAT)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.9.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult