luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 februarie, 2015

LIBYA-UNREST-EGYPT-CHRISTIANS-ISMilitarii egipteni au anunţat luni că au bombardat poziţii ale grupării teroriste Statul Islamic (SI) în Libia, după ce organizaţia a publicat o înregistrare video în care sunt decapitaţi în masă creştini copţi egipteni, relatează CNN. Anterior, preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a ameninţat gruparea Statul Islamic (SI) că Guvernul său îi va da un răspuns, după ce organizaţia teroristă a postat o înregistrare video în care afirmă că decapitează 21 de cetăţeni egipteni răpiţi în Libia, relatează postul Voice of America.

„Bombardamentele şi-au atins ţintele cu precizie, iar vulturii noştri s-au întors la baze neatinşi”, se arată într-un comunicat citat de televiziunea de stat egipteană.

Şeful statului egiptean a denunţat decapitările, într-un discurs televizat, drept „un act josnic de terorism”. „Egiptul îşi rezervă dreptul de a se răzbuna cu metode adecvate pentru aceşti asasini şi criminali, lipsiţi de cea mai mică urmă de umanitate”, a adăugat el.


Într-o înregistrare difuzată duminică de reprezentanță ai SI, mai mulţi bărbaţi purtând salopete portocalii sunt conduşi pe o plajă, fiecare însoţit de un militant mascat. Ei sunt puşi să îngenuncheze, iar un militant transmite un mesaj în faţa camerei de filmat, după care bărbaţii sunt decapitaţi simultan.

Crimele brutale sunt prezentate ca o răzbunare pentru ceea ce jihadistul mascat denunţă drept „biserica egipteană ostilă”. Credincioşii Bisericii Copte reprezintă aproximativ 10% din populaţia ţării şi sunt supuşi unor ample discriminări şi persecuţii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a denunţat decapitările drept „o crimă demnă de dispreţ şi laşă”, subliniind, citat într-un comunicat, că „barbaria (SI) nu cunoaşte limite”.

Înregistrarea a declanşat imediat reacţii din partea unor instituţii religioase din Egipt. Biserica Coptă i-a îndemnat pe credincioşi să „aibă încredere în faptul că marea naţiune nu va cunoaşte liniştea până nu va răzbuna odioasele crime”.


De asemenea, prestigioasa Universitate Al Azhar din Cairo a apreciat că nicio religie nu va accepta asemenea acţiuni „barbare”.

Luna trecută, SI a postat o înregistrare video cu uciderea prin incendiere a unui pilot iordanian, al cărui avion a fost doborât în Siria, şi imagini de la executarea a doi ostatici japonezi.

Gruparea a decapitat, începând de anul trecut, numeroase persoane din întreaga lume pe care le-a luat ostatice, între care trei americani – jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar Peter Kassig. Jihadiştii au decapitat şi trei britanici – fostul inginer militar David Haines, taximetristul Alan Henning şi fotojurnalistul John Cantlie.

La începutul lui februarie, SI a anunţat că lucrătoarea umanitară americancă Kayla Mueller a fost ucisă în bombardamente iordaniene. Tânăra în vârstă de 26 de ani a fost ţinută ostatică timp de 18 luni. Statele Unite şi Iordania au negat că ea a fost ucisă în bombardamente ale coaliţiei internaţionale împotriva SI.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: