Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Efectul agravării epidemiei de Covid din România: Se cere testarea tuturor româncelor care sosesc în Italia pentru a îngriji bătrâni
de Iulian Soare , 22.7.2020
„România este „Brazilia” Europei în ce privește numărul de infectați cu noul coronavirus și sperie acum toate țările bătrânului continent”, scrie Il Messaggero, preluată de Digi24. Publicația italiană atrage atenția, în acest context, asupra pericolului reprezentat de lucrătorii casnici români care au în îngrijire persoane vârstnice sau bolnave din peninsulă.
Familiile italiene cer o reglementare a situației menajerelor românce care se întorc din România și lucrează cu persoane în vârstă, pentru a preveni îmbolnăvirea cu Covid-19 a bărânilor îngrijiți.
„Îngrijitoarele românce care se întorc la locul de muncă după vacanțe sau după ce au plecat în ultimele luni pentru a nu rămâne blocate în Peninsulă, nu sunt supuse niciunui control”, scriu jurnaliștii de la Il Messaggero, citați de roitalianul.ro.
Jurnaliștii italieni descriu eforturile autorităților de la București de a ține situația sub control, după ce nu s-a mai putut recurge la „punerea în izolare sau spitalizarea infectaților” din cauza unei decizii a Curții Constituționale.
Numărul mare de infectați cu Sars-Cov-2 din ultimele zile și faptul că în România multe persoane testate pozitiv la noul coronavirus au părăsit spitalele, în pofida recomandărilor medicilor, au pus pe gânduri familiile italiene care beneficiază de serviciile îngrijitoarelor și menajerelor de naționalitate română.
„Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători vin în contact direct cu subiecți vulnerabili”, explică Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, Asociația națională a angajatorilor casnici.
„Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru românii care călătoresc în Italia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care vin din Serbia, Muntenegru și Kosovo. În momentul de față este recomandat doar ca îngrijitoarele și persoanele asistate să fie echipate cu măști, să mențină distanțarea socială – deși este imposibil având în vedere sarcinile – și să nu prezinte simptome de boală, adică să nu depășească temperatura de 37.5 grade”, scrie sursa citată.
Se ia în calcul o testare în masă a lucrătoarelor din acest sector. „Am luat în considerare testarea acestor lucrătoare și am solicitat ajutorul Ministerului Sănătății pentru a monitoriza situația”, a mai adăugat vicepreședinte Assindatcolf.
Presa italiană a acuzat haosul birocratic generat de decizia Curții Constituționale.
Ambasadorul României în Italia a declarat însă pentru Il Giornale, citat de stiridisapora.ro că „situația pandemiei în România va intra în curând în parametri normali”, după adoptarea legii care a rezolvat vidul legislativ și care va permite autorităților gestionarea situației. În plus, ambasadorul George Gabriel Bologan susține ca majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice sau au simptome ușoare și „sistemul sanitar din Romania va face față situației”.