Philip Lane, economistul-șef al Băncii Centrale Europene (BCE) a avertizat că investitorii nu ar trebui să acorde o atenție disproporționat de mare recentelor date economice, o reluare a creșterii numărului de cazuri la nivel mondial fiind de natură să afecteze încrederea companiilor și a consumatorilor, transmite Bloomberg.
Ar fi ”imprudent” să tragem concluzii ferme cu privire la performanța peste așteptări a economiei zonei euro în trimestrul al doilea al anului. Aceasta ar trebuie evaluată împreună cu datele din trimestrul al treilea, a punctat Lane într-o postare pe blogul BCE, adăugând că valul recent de îmbolnăviri din Europa, dar și din alte regiuni riscă să afecteze consumul gospodăriilor și investițiile companiilor.
”Acești factori explică de ce economia va avea nevoie de timp pentru a-și reveni pe deplin din șocul generat de pandemie și de ce sunt în continuare necesare stimulente fiscale și monetare”, a precizat Lane.
Deși PIB-ul zonei euro a înregistrat o scădere de 12,1% în trimestrul al doilea din 2020, revenind la nivelul de la începutul anului 2005, activitatea economică a crescut peste așteptări în mai și în iunie, pe fondul ridicării unor restricții. BCE se aștepta la un declin de 13% în T2.
Economistul băncii punctează că această evoluție ar putea însemna că trimestrul al treilea nu va oferi o revenire pe cât de pronunțată se întrevedea a fi în trecut. Indexul managerilor de achiziții din iulie indica o scădere a numărului de locuri de muncă din zona de producție, pe fondul cererii slabe care obligă companiile să optimizeze costurile.
”Nivelul șocului economic se menține foarte ridicat iar perspectivele extrem de incerte”, notează Lane.
BCE a lansat un program de achiziții de active fără precedent, de 1.350 de miliarde de euro pentru a reduce costurile de împrumut în perioada crizei.
Economiștii se așteaptă ca valoarea acestui program să fie majorată în a doua parte a anului.