sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 octombrie, 2019

Guvernul Germaniei – Cancelaria

Marile institute de cercetare economică din Germania au cerut autorităţilor de la Berlin să renunţe la politica bugetară „Schwarze Null” (black zero) – prin care nu se fac noi împrumuturi, potrivit unui raport comun emis miercuri.

Conform legii germane, Guvernul federal se poate împrumuta cu până la 0,35% din PIB, pentru a stimula economia, dar excedentele de până acum au asigurat confortul de a nu se apela la această regulă.

Levierul fiscal, folosit în eventualitatea deteriorării suplimentare a economiei, nu ar trebui limitat de ținta autoimpusă a bugetului echilibrat, spune raportul citat, citat de Reuters.


Germania este partenerul comercial nr. 1 al României, cu 23% din totalul exporturilor și peste 20% din totalul importurilor țării noastre, potrivt datelor pe primul semestru, citate de Camera de comerț AHK România.

Pentru al şaselea an consecutiv, bugetul public al Germaniei nu prevede împrumuturi – politica denumită „schwarze Null”), criticată pentru că, în trecut, austeritatea ar fi fost aplicată în detrimentul investiţiilor în construcţia de locuinţe, în infrastructura publică și în educaţie.

Pe de altă parte, Germania nu poate uita lecția hiperinflației de după cele două răsboaie pierdute în secolul trecut.

În ciuda presiunilor interne și externe, cancelarul Angela Merkel nu dorește să renunțe la politica devenită deja tradițională.


Cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen) au corectat în jos, de la 0,8% la 0,5%, ceșterea economică a Germaniei pe 2019 și cea pe 2020 de la 1,8% la 1,1%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„O criză economică, cu o sub-utilizare pronunţată a economiei germane nu se întrevede, deşi riscurile negative sunt în prezent ridicate”, adaugă, totuși, raportul citat.

Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state UE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: