Pandemia COVID-19 este probabil să provoace o ”zombificare” de lungă durată a economiilor dezvoltate, potrivit unui raport (EIU), citat de CNBC.
Agathe Demarais, director pentru estimări globale la EIU, a sugerat că trăsăturile de ”zombi” asociate anterior economiei japoneze, respectiv ”creştere lentă, inflaţie scăzută şi datorii mari, vor deveni comune la nivelul economiilor avansate”, ca urmare a impactului pandemiei.
Demarais subliniază că dacă înainte de pandemie Japonia era considerată ”o ciudăţenie economică”. Prăbuşirea economiei nipone, după spargerea unor bule speculative pe piețele bursiere și imobiliare, a fost urmată de ”un deceniu pierdut”, cu creştere economică slabă în perioada 1991-2001, se arată în raportul citat.
Încercarea guvernului japonez de a susţine activitatea economică prin stimulente fiscale a eşuat însă. Raportul între datoria publică şi produsul intern brut a urcat la 240%, iar inflaţia a rămas scăzută.
Ca urmare a epidemiei de coronavirus, caracteristicile de creştere lentă, inflaţie scăzută şi niveluri ridicate ale datoriilor ar deveni acum un fapt obişnuit în rândul economiilor avansate, în deceniile următoare.
Statele G20 au anunțat până acum pachete de sprijin în sumă de circa 11.000 de miliarde de dolari, echivalentul a economiilor Japoniei, Germaniei și Franței la un loc.
Ca urmare, nivelul datoriilor publice va urca la circa 140% din PIB în statele dezvoltate, estimează economist Intelligence Unit.
Anterior, un nivel atât de însemnat ar fi indus temeri cu privire la o eventuală criză a datoriilor suverane. Acum, implicarea băncilor centrale în finanțarea pachetelor de sprijin, prin tipărirea de bani, a calmat investitorii. Și întrucât inflația rămâne scăzută, această datorie publică ”se va eroda în timp și, esențial, serviciul său nu va costa aproape nimic”, a comentat Agathe Demarais.
Pe de altă parte, o creștere neașteptată a inflației reprezintă un ”risc semnificativ”, întrucât băncile centrale ar fi forțate să majoreze ratele dobânzii, determinând costul împrumuturilor guvernamentale ”să scape de sub control”.
De asemenea, EIU a avertizat că măsurile de sprijin guvernamental, cum ar fi schemele de șomaj tehnic, vor menține pe linia de plutire companiile altfel neprofitabile, ”afectând productivitatea și inovația și alimentând o creștere a numărului de firme <<zombie>>”.
În plus, în loc să investească bani în cercetare și dezvoltare, companiile care au beneficiat de ajutor guvernului își vor folosi resursele viitoare pentru a returna împrumuturile luate în această perioadă.