vineri

29 martie, 2024

10 martie, 2020

Produsul Intern Brut nominal al României a fost de 222 de miliarde de euro, în 2019, peste cel al Cehiei, cifră care plasează economia României pe locul 13 în UE (fără Marea Britanie), potrivit estimărilor preliminare publicate, marți, de Eurostat și citate de un raport al Băncii Transilvania (BT).

De menționat, însă, că Cehia a avut, la nivelul anului 2019, o populație de circa 10,6 milioane de locuitori. 

„România a depășit Grecia în 2017 și Portugalia în 2018. De asemenea, atragem atenția cu privire la faptul că PIB-ul nominal a crescut cu aproximativ 97 miliarde euro în deceniul anterior (2009-2019)”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză al BT, în raportul citat.


Evoluția remarcată de raportul BT „a fost puternic influențată de reducerea economiei informale, în contextul dezvoltării rețelelor de comerț și fiscalizării mai active”.

În termeni reali, faţă de anul de referinţă 2008, PIB-ul României a avansat în termeni reali cu aproape 27% în perioada 2015 – 2019, după ce revenise în 2014 la valoarea din 2008. Performanţa medie de 5% pe ultimii cinci ani apare ca mai mult decât robustă dar acum va trebui să luăm măsuri pentru echilibrarea economiei, după forţarea creşterii peste potenţialul real, potrivit unei analize cursdeguvernare.ro.

(Citiți și: „PIB 2019 – majorat nominal, creșterea în termeni reali rămâne 4,1%: Performanțe slabe la industrie, agricultură și finanțe”)

Pe de altă parte, „dinamica investițiilor productive a fost una lentă în deceniul anterior, în contextul resimțirii impactului marii recesiuni” din perioada amintită, potrivit sursei citate.

PIB mare, investiții mici


„Investițiile productive au crescut în România cu un ritm mediu anual de 3% în perioada 2009-2019, inferior nivelurilor înregistrate în Ungaria (4.8%), Slovacia (3.7%) și Polonia (3.2%)”, spun calculele BT.

De asemenea, „calculele pentru perioada 2007 (anul declanșării marii recesiuni) – 2019 indică o dinamică medie anuală a investițiilor productive de doar 0,4% în România, cu mult sub nivelurile din Ungaria (3.3%), Polonia (3.2%), Germania (1.6%), Slovacia (1.5%) și Cehia (1%).

„În acest context subliniem că una din provocările cu care se confruntă economia României în acest deceniu este tranziția de la cantitativ la calitativ, prin implementarea unui mix echilibrat de politici economice, axat pe dezvoltare durabilă”.

România ar putea intra în primele 10 economii ale Uniunii Europene până la finalul acestui deceniu, după un „scenariu condiționat de implementarea de proiecte investiționale pe criterii de calitate și eficiență”.

În ciuda ameninţărilor de recesiune suscitate de epidemia coronavirus, Banca Transilvania se aşteaptă „ca investițiile productive să crească cu un ritm mediu anual de 5,4% în România, în perioada 2020 – 2022, superior dinamicii prognozate pentru PIB (3,8%)”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: