sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 aprilie, 2021

Economia mondială a înregistrat în martie a noua creștere lunară consecutivă, potrivit indicatorilor PMI.

”Datele indică creșterea economiei mondiale pentru a noua lună la rând în martie, cu o dinamică lunară în accelerare (la maximul din august 2014), pe fondul procesului de imunizare și mix-ului relaxat de politici economice în implementare”, notează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.

Markit Economics publică lunar date privind dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii. Estimați împreună cu JPMorgan acești indicatori reflectă evoluția comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor din industria prelucrătoare și sectorul de servicii, pragul de 50 puncte separând creșterea de scădere.


Pe de o parte, industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale) a crescut pentru a noua lună consecutiv în martie, evoluție care confirmă intrarea într-un nou ciclu economic și relansarea în formă de ”V”, notează economistul. Indicatorul PMI a urcat cu 1,1 puncte lună/lună la 55 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2011.

Se evidențiază majorarea componentei comenzi noi cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 55,8 puncte, pe fondul ameliorării climatului din sfera comerțului internațional (pe segmentul exporturi indicatorul a crescut cu 2,4 puncte lună/lună la 53,4 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2018). De asemenea, componenta producție a urcat cu 0,8 puncte lună/lună la 55,1 puncte în martie. Totodată, componenta locuri de muncă a înregistrat valori peste nivelul de 50 de puncte în martie. Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni s-a poziționat la un nivel ridicat, deși în ușoară ajustare raportat la februarie.

Analiza din perspectiva marilor grupe industriale evidențiază creșterea înregistrată la nivelul bunurilor intermediare și bunurilor de capital, confirmându-se intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu investițional.


Din perspectiva regională se evidențiază creșterea industriei prelucrătoare în Germania, Olanda, Austria, Italia, SUA, Japonia și China.

Astfel, în trimestrul I indicatorul PMI din industria prelucrătoare mondială s-a majorat cu un ritm lunar de 0.6 puncte la 54.2 puncte, cel mai ridicat nivel de la începutul ciclului economic post-criză.

Serviciile, în creștere la nivel mondial

La nivel mondial, sectorul de servicii a crescut pentru a noua lună consecutiv în martie, notează Andrei Rădulescu. Indicatorul a înregistrat un avans de 1,9 puncte lună/lună la 54,7 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018.

Componenta comenzilor noi a crescut cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 53,8 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. De asemenea, componenta locuri de muncă a urcat cu 1,6 puncte lună/lună la 51,6 puncte în martie, în zona maximelor din vara anului 2019. Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluție pentru următoarele trimestre s-a ameliorat în martie spre maximul din ultimii șapte ani, ceea ce exprimă premise pozitive pentru dinamica sectorului terțiar pe termen scurt.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare și sectorul de servicii) a urcat cu un ritm lunar de 1,6 puncte la 54,8 puncte în martie, nivelul maxim din august 2014.

Din perspectiva sectorială, cele mai bune evoluții au fost înregistrate la nivelul serviciilor financiare. De asemenea, ramurile bunuri de consum, bunuri intermediare și servicii de afaceri s-au ameliorat în luna martie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Analiza pe regiuni evidențiază creșterea economică din SUA, Germania, Marea Britanie, India și Australia în luna martie. La polul opus, economia braziliană s-a ajustat cu cel mai sever ritm din ultimele nouă luni în martie. Astfel, în trimestrul I indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 53.4 puncte, în creștere cu 7.6 puncte an/an.

Cele mai recente prognoze FMI indică perspectiva creșterii economiei mondiale cu ritmuri anuale de 6% în 2021, respectiv 4.4% în 2022.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: